top of page
LOK-01.png
Poklon viziji in prvi poleti open call 2023.jpg

MEDNARODNI
POZIV:
PRVI POLETI

Odprli smo razpis za prijavo kratkih filmov na Prve Polete, ki bodo že šestič vzleteli v okviru  čezmejnega filmskega festivala Poklon viziji!

Dragi filmarji in filmarke, cinefili in cinefilke, stari in novi prijatelji festivala Poklon viziji!

Leto je naokoli, kar pri Kinoateljeju pomeni, da se pripravljamo na svežo izvedbo čezmejnega filmskega festivala Poklon viziji, ki se bo letos datumsko raztezal med 16. in 22. oktobrom. V nestrpnem pričakovanju filmsko obarvanega jesenskega časa z velikim veseljem sporočamo, da smo odprli razpis za prijavo kratkometražnih filmov v našo festivalsko sekcijo Prvi Poleti.

V novo edicijo festivala se tako pomikamo s poslanstvom, ki ga še naprej prežema želja predstaviti sveže, inovativne in eklektične kratke filme najrazličnejših žanrov, ki težijo k odkrivanju novih filmskih govoric. Zanimajo nas avtorska dela v raznoterih formah, animacija, video eseji, umetnostni in glasbeni videoposnetki, video poezija, ter druge eksperimentalne oblike kratkih filmov v vsej njihovi izrazni raznolikosti.

K prijavam vabimo filmske ustvarjalke in ustvarjalce, tako mlade kot tudi že uveljavljene, ki si v iskanju svojega pečata v svetu filma drznejo biti svobodni in eksperimentalni. Najboljši kratki film po oceni komisije bo postal tudi prejemnik denarne nagrade v znesku 500 evrov.

Rok prijave je 10. avgust 2023.

PRIJAVI SVOJ FILM TUKAJ.

MREŽA, KI POVEZUJE
4 FESTIVALE IZ REGIJE

Letos se je vzpostavila nova mreža festivalov, ki povezuje čezmejni filmski festival Poklon viziji (Gorica, Nova Gorica), filmski festival Mednarodna nagrada Sergio Amidei za najboljši scenarij iz Gorice (Italija), mednarodni festival Kino Otok in z mednarodni filmski festival Dnevi svetlobe iz Spilimberga (Italija). Nova mreža festivalov iz regije, ki se posveča filmski fotografiji in jeziku prek organizacije srečanj z direktorji fotografije in projekcij, se je oblikovala v perspektivi Evropske prestolnice kulture 2025 v Novi Gorici in Gorici (Italija).


Kot plod sodelovanja novo nastale mreže lahko 9. junija na festivalu Kino Otok napovemo projekcijo najnovejšega filma režiserja Ivana Gergoleta, ki nosi naslov Mož brez krivde. Na projekciji se nam bo pridružil tudi Ivan, ki bo ob pogovoru publiki neposredno predstavil številne zanimivosti, ki zadevajo film in njegovo nastajanje. V sklopu Pro Otoka pa 10. junija, prav tako na Kino Otoku, vabimo na mojstrski tečaj video umetnice in direktorice fotografije Debore Vrizzi, ki je med drugim sodelovala tudi pri Gergoletovem zadnjem filmu.


Preberi si več.

 

NORA GREGOR: UTRIP GORICE NA SVETOVNI FILMSKI SCENI

V četrtek, 15. decembra, ob 14.30 se bo v tržaškem kinu Ariston odvila projekcija filma Michael (Carl Th. Dreyer, 1924), v katerem v glavni vlogi blesti Nora Gregor. Nosilna vloga v omenjenem filmu je za igralko, rojeno v Gorici leta 1901, pomenila prelomnico v njeni karieri, ki jo je popeljala vse do Hollywooda, kjer je nastopala s tedaj največjimi filmskimi zvezdami. Dogodek se bo odvil v sklopu filmskega festivala I Mille occhi in v duhu priprav na evropsko prestolnico kulture GO! 2025. Pred nekaj desetletji je bil prav Kinoatelje prvi, ki se je poklonili goriški igralki z raziskavo njene osebne in profesionalne poti, katera je prinesla izdajo monografije Nora Gregor – L`imperfezione di bellezza /Nora Gregor – Nepopolnost lepote. Tako je čezmejni filmski festival Poklon viziji pravi soorganizator pobude partnerskega filmskega festivala iz Trsta. Preberi več.

Nora Gregor_edited.jpg

PROJEKCIJA FILMA KURENT V GORICI

PODELITEV NAGRADE DARKO BRATINA

V goriški Hiši filma smo v nedeljo 23. zapored podelili nagrado Darko Bratina nemški režiserki Helke Misselwitz. Misselwitzeva je bila ob prejetju nagrade počaščena, tudi sama prihaja iz države in mesta, ki je bilo razdeljeno z mejo, podobno, kot se je po drugi vojni in pred dvema letoma zgodilo Novi Gorici in Gorici. Sama pravi: »Zelo sem vesela, da tudi tukajšnje občinstvo lahko spozna moje filme, hkrati pa z velikim zanimanjem spoznavam zgodbo vašega mesta. V zahvalo bi rada prebrala poezijo meni dragega slovenskega pesnika Srečka Kosovela, ki razkriva tudi moj način pripovedovanja zgodb.«

Publiko je nagovorila tudi Vesna Humar, državna sekretarka na Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki je povedala: »Obmejna območja nas vedno pozitivno vznemirjajo, predvsem pa vplivajo na naše dojemanje sveta. K temu pripomore tudi Kinoatelje, edina primarna organizacija Slovencev v Italiji, ki se posveča filmski kulturi. Prav sedma umetnost na učinkovit način pripoveduje o čezmejnih zgodbah, ki nas učijo, kako dojemati zgodovino in drugačnost, kako pozitivne zgodbe meja pripovedovati bodočim generacijam.« Fabrizio Oreti, odbornik za kulturo občine Gorica je poudaril: »Pri Kinoateljeju z odliko vsako leto dvignete raven kvalitete dogodkov. V vašem DNK-ju pa nosite bogastvo čezmejnosti že od samega začetka, ko ta še ni bila nekaj samoumevnega. Vizija, ki ste jo imeli že pred toliko leti, je danes postala realnost. Tako kot filmi, tudi vi sanje spreminjate v realnost.«

03_Filmski-sprehod_Podelitev-82.jpg

Kratki animirani Kurent avtorja Mihe Reja, nastal v produkciji Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici, je občinstvo prepoznalo kot najboljšega na letošnji ediciji na Prvih Poletov, ki so se odvili v okviru čezmejnega filmskega festivala Poklon viziji. Film bo ponovno predstavljen na Kinoateljejevem večeru, posvečenem sveži slovenski produkciji kratkih filmov, ki bo zaživel 1. decembra ob 20.30 v goriškem kinu Kinemax. Vabljeni!

PRVI POLETI

Prvi Poleti so minili, a mi smo še vedno navdušeni nad dogajanjem preteklega vikenda!

Naše iskrene čestitke gredo domačemu avtorju 𝗠𝗶𝗵i 𝗥𝗲𝗷i, ki je prejel nagrado publike za animirani film 𝙆𝙪𝙧𝙚𝙣𝙩 (2022, 6’).

Tu lahko najdete foto utrinke celotnega dogajanja. Na tej povezavi pa video zapise prvega in drugega dne. Vabljeni k ogledu.

02_Prvi_Poleti-16.jpg

AVDIOVIZUALNI ZAPIS MOTIVACIJE ZA NAGRADO DARKO BRATINA 2022

KATALOG
HELKE MISSELWITZ

13.-14.10.2022

PRVI POLETI

Začenjamo s pestrim programskim sklopom Prvi Poleti, ki bo potekal med 13. in 14. oktobrom na novogoriški Mostovni. Platforma za razvijanje novih filmskih govoric bo prinesla več kot 30 svežih, inovativnih in eklektičnih filmov vseh žanrov, tako domače kot svetovne produkcije.

V vlogi mladih kuratorjev so se tokrat preizkusili tudi študentje Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici in Univerze v Vidmu – Dams Cinema, ki bodo predstavili dela sovrstnikov, za katera menijo, da so najbolj izrazito zaznamovala aktualno čezmejno študentsko produkcijo.

Obeta se predavanje režiserke Urške Djukić, ki nam bo razkrila izkušnjo razvijanja svoje kratke večkrat nagrajene, animirano-dokumentarne mojstrovine Babičino seksualno življenje. Zavrteli bomo jagodni izbor iz festivala kratkega filma Fekk. Del spremljevalnega programa je umetniška instalacija o antropocentrizmu M_cro in multimedijski performans skupine Hybrida s poklonom Pierpaolu Pasoliniju ob stoti obletnici njegovega rojstva.

 

Celoten program na tej povezavi.

mostovna.png

POKLON VIZIJI IN FESTIVAL SERGIO AMIDEI

#11.jpg

Med 14. in 20. julijem bo v Gorici zaživel filmski festival Nagrada Sergio Amidei, s katerim letos sodelujeta tudi Kinoatelje in čezmejni filmski festival Poklon viziji. Povezovanje med festivaloma, posvečena sedmi umetnosti, z najdaljšo tradicijo v mestih na meji prinaša tako na 41. ediciji goriškega festivala svežo sekcijo Agorà, ki v dialog postavlja dela dveh mladih neodvisnih avtoric iz Slovenije in Italije. Sekcija, ki jo kurira Steven Stergar, nastaja v duhu povezovanja in podiranja mej, predvsem pa stremi k promociji filmske umetnosti v pričakovanju leta 2025 in Evropske prestolnice kulture.

Letošnja edicija predstavlja dela režiserk Francesce Mazzoleni in Nike Autor ter skuša identificirati različne ali podobne pristope k istim temam oz. načinom izražanja.

Predstavitev del Nike Autor bo potekalo 15. 7. ob 16.30 v dvorani 3 kina Kinemax v Gorici. Ogledali si boste lahko tri kratke filme:
  Newsreel 4517 – Across the Water to Freedom (SL 2022, ita podnapisi, 37′)
  Newsreel 670 – Red Forests (SL 2022, ita podnapisi, 16′)
  Newsreel 2021 – Here I Have Picture (SL 2022, ita podnapisi, 18′)

Predstavitev del Francesce Mazzoleni bo potekalo 16. 7. ob 14.30 v dvorani 3 kina Kinemax v Gorici. Ogledali si boste lahko celovečerni film Punta sacra (IT 2020, angleški podnapisi, 96′).

Prav tako 16. 7. pa boste lahko ob 16.30 v prostorih mediateke Ugo Casiraghi prisluhnili pogovoru z obema avtoricama v okviru okrogle mize, ki jo bo vodil Steven Stergar.

21. 6. 2022

NAGRADO DARKO BRATINA 2022 PREJME HELKE MISSELWITZ

Na današnji novinarski konferenci smo razglasili prejemnico nagrade Darko Bratina 2022. Triindvajseto nagrado, ki jo bo Kinoatelje podelil na čezmejnem filmskem festivalu Poklon viziji / Omaggio a una visione, med 16. in 22. oktobrom, bo letos prejela nemška režiserka Helke Misselwitz.

Vznemirljivi filmski opus Helke Misselwitz deluje kot nekakšna kronika obdobja pred padcem berlinskega zidu in vsemu, kar je sledilo v življenju prebivalcev Nemške demokratične republike. Avtorica je dokumentirala ključne družbene in politične spremembe države, ki ne obstaja več. Njeni dokumentarni in igrani filmi kažejo redko toplino in skrb za vsakogar, ki se pojavi pred kamero. So humanistični eseji o življenju in ljubezni, hkrati pa govorijo o perečih vprašanjih prisotnosti meja, rasizmu, neenakosti žensk v socialističnem režimu, iskanju nacionalne identitete in zagatah delavskega razreda v kapitalistični družbi. V gibljive podobe ganljivo ujame krhkost in veličino človeka, ki se nenehno sooča s težo vsakdanjega življenja in bremeni zgodovine.

 

Helke Misselwitz velja za eno najpomembnejših nemških dokumentaristk. Rodila se je 18. julija 1947 v Planitzu, nekdanjem mestu Nemške demokratične republike. Med letoma 1978 in 1982 je študirala režijo na Akademiji za film in televizijo v Potsdamu-Babelsbergu. Za studio DEFA je sprva snemala kratke esejistične prispevke, kasneje pa celovečerne dokumentarne ter igrane filme. Med leti 1997 in 2014 je predavala režijo na Akademiji za film v Babelsbergu. Je članica Akademije za filmsko umetnost. Leta 2016 je prejela posebno nagrado nemških filmskih kritikov. Živi v Berlinu in v bližini Rheinsberga.

Preberi več o režiserki.

Helke Misselwitz.jpg

© Sandra Buschow (www.sanstories.com)

PETER ZEITLINGER IN POKLON VIZIJI V ODDAJI UMETNI RAJ

Po uspešno zaključeni 22. ediciji čezmejnega filmskega festivala Poklon viziji / Omaggio a una visione, ki se je oktobra odvil v organizaciji Kinoateljeja, si v ponedeljek, 29. novembra 2021, ob 22.50 na RTV Slovenija lahko ogledate intervju z letošnjim prejemnikom nagrade Darko Bratina. Intervju s festivalskim nagrajencem Petrom Zeitlingerjem je med njegovim gostovanjem na letošnji festivalski ediciji pripravila Mateja Valentinčič za oddajo Umetni raj.

Oddajo si lahko ponovno ogledate na tej povezavi.

Vabljeni k ogledu!

PODELITEV NAGRADE DARKO BRATINA

Za nami je nekaj dni, polnih filmsko obarvanih pogovorov in srečanj, na katerih nam je letošnji prejemnik nagrade Darko Bratina – Poklon viziji, Peter Zeitlinger predstavil svoj bogat opus in izkušnje, ki jih je nabral na svoji ustvarjalni ter plodoviti profesionalni poti.

V sredo smo v Hiši filma v Gorici direktorju fotografije Petru Zeitlingerju podelili 22. nagrado Darko Bratina. Prepričal nas je njegov obsežni opus, v katerem drzno raziskuje razpon filmske umetnosti, obenem pa presega meje filmske govorice. Zeitlinger je ob prejemu nagrade ganjen povedal, da se veseli naslednjih festivalov Kinoateljeja, saj je prepričan, da bodo prihodnji nagrajenci nadaljevali z združevanjem ljudi, ki delajo dobro. »Biti dober eden do drugega, graditi skupnost, je nekaj, kar ne smemo nikoli opustiti,« je še povedal.

Iz Barcelone je posebno presenečenje za našega nagrajenca pripravil tudi Werner Herzog: »Peter, nihče mej, vsakršnih, ne prestopa odločneje od tebe. Si najboljši!«

Na podelitvi so bili prisotni tudi župan Mestne občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič, načelnik za kulturo Občine Gorica Fabrizio Oretti ter direktor Avdiovizualnega sklada Furlanije-Julijske krajine Paolo Vidali, ki prepoznavajo pomembnost festivala, kateri s širjenjem filmske kulture že dolga leta pogumno povezuje skupni čezmejni prostor.

Po večerni podelitvi smo imeli priložnost pogledati film Jama pozabljenih sanj (r. Werner Herzog, 2010) v 3D tehniki, ki je gledalce očaral. Popeljali smo jih na same začetke človekovega bivanja na Zemlji, v paleolitik, petintrideset tisoč let v preteklost, ko naj bi stenske slikarije v jami Chauvet, kjer je snemal, tudi nastale. »Snemali smo nekaj dni in vsak dan smo v jami, ki je popolnoma zaprta za javnost, preživeli največ dve uri. Z tehnološkega vidika je bilo to snemanje zaradi specifičnih okoliščin prostora izjemen.« Lepil je kamere in objektive in na snemanju samem, improviziral z opremo, da smo gledalci lahko v dvorani spremljali sprehod po jami, kot bi bili tam. Tako kot kamero je Zeitlinger tudi nas nosil na rami.

 

FOTOGRAFIJE s podelitve nagrade Darko Bratina 2021.

Poklon viziji podelitev 20. 10. 2021 mc 10vodilna.jpg

MOJSTRSKA DELAVNICA S PETROM ZEITLINGERJEM

V sredo smo dan začeli v osrčju domačega goriškega prostora s celodnevno mojstrsko delavnico, ki sta jo poleg Zeitlingerja vodila programska selektorka Patricija Maličev in festivalski sodelavec Patrick Holzapfel. Na njej je Zeitlinger izpostavil, da so med snemanjem filma za direktorja fotografije naracija, kadriranje in osvetljevanje enako pomembni. »Pogosto gre pri tem za trende, nekaj časa prevladuje ena smernica, nato druga ali tretja. Navadno se za kakovosten film, ko gre za fotografijo, izkaže tisti, kjer med tremi velja sinhronost. Ter usklajenost, razumevanje med režiserjem in direktorjem fotografije. Po vseh teh letih se poleg tega, kar vsebuje scenarij, o podrobnostih snemanja z Wernerjem Herzogom skorajda ne pogovarjava. Včasih, kot temu rečeva, zapleševa: od zadaj me prime za pas in skupaj intuitivno snemava. Vse se zgodi zelo hitro. Ulrich Seidl ima drugačen pristop, priprave in snemanja potekajo dolgo in njegovi filmi so precej bolj statični, a zato nič manj zanimivi.« Zeitlinger je naštel tudi sedem pravil pri ustvarjanju filmske fotografije, ki jim sam ne sledi, a so v njegovem miljeju priljubljene: posneti čim več materiala, da bo montažer lahko imel čim več posnetkov na voljo, da je treba snemati tudi vaje, ker da se na njih lahko zgodi kaj zanimivega, uporabnega za film, sodelovanje z velikimi hollywoodskimi zvezdami, ki naj bi zagotovile uspeh filma, čim več bližnjih posnetkov obraza … »Včasih se nekaj precej bolj pomembnega zgodi v ozadju, nekaj, kar je lahko ključno za pripoved filma

Ob koncu mojstrske delavnice je poudaril, da je za dobro filmsko fotografijo pomembna radovednost in tveganje direktorja fotografije ter njegovih snemalcev, če jih ima. »Zamujenih priložnosti ni moč nadoknaditi, zato vedno svetujem čim drznejši spust v snemalno pustolovščino, samo tako se nabirajo izkušnje

PRVI DAN FESTIVALA

Včeraj se je v Slovenski kinoteki odvil prvi večer čezmejnega popotovanja filmske karavane festivala Poklon viziji, ki v fokus postavlja dela direktorja fotografije in prejemnika nagrade Darko Bratina 2021, Petra Zeitlingerja. Ogledali smo si avtorjeva filma Pokvarjen poročnik: New Orleans (Werner Herzog, 2009) ter Otrok predora (Erhard Riedlsperger, 1990), njegov prvi celovečerni igrani film, za katerega je v vlogi soscenarista prispeval tudi del svoje avtobiografske zgodbe. Začeli smo v kinotečnem duhu in uživali v Zeitlingerjevi fotografiji, ujeti na 35 mm trak. Celotno dogajanje je bilo pospremljeno s pogovori z gostom festivala, ki jih je vodil programski sodelavec Patrick Holzapfel.

Zeitlinger je izbranemu občinstvu povedal: »Snemanje na filmski trak je zame pomenilo dragoceno izkušnjo. Današnja tehnologija omogoča snemanje brez omejitev, v takšni poplavi materijala se nato v montaži in postprodukciji išče bisere med smetmi. Včasih ni bilo tako. Vsak trenutek prižgane kamere je bilo potrebno dobro izkoristiti. Na trak smo morali znati ujeti prave trenutke in pričarati barve tako, kot smo jih nato videli na filmu.« Dodal je: »Dekle iz filma Tunnelkind je bilo na svoj način moj alter ego. Tudi sam sem se kdaj tako počutil, ko sem v mladosti prečkal mejo. Gre za temo, ki me je spremljala celo življenje, a najbolj izstopa prav v tem filmu. S podobno kompleksnostjo življenja ob meji je zaznomavn tudi festival, ki mi letos podarja nagrado

Holzapfel je izpostavil: »V filmu Pokvarjeni poročnik: New Orleans lahko vidimo tri ključne elemente, po katerih se film razlikuje od ostalih, pri katerih je kot direktor fotografije sodeloval. Zeitlinger veliko pozornosti nameni osvetljevanju. Uporablja monokromatske barve, ki naredijo prizore skoraj neresnične, istočasno pa odražajo notranje življenje lika, ki ga spremljamo. Tudi v prvih planih se kamera pogosto premika in diha s protagnisti. V Zeitlingerjevih filmih osrednji junaki niso samo ljudje, protagonist postane tudi lokacija, ki je prav tako ključna, kot akcija, ki ji sledimo.«

FOTOGRAFIJE s festivala.

NADALJNJE
BRANJE

Na spodnji povezavi si lahko ogledate in preberete katalog letošnje edicije festivala Poklon viziji 2021!

 

Članke so prispevali: publicistka in programska selektorka Patricija Maličev, programski Patrick Holzapfel, vodja festivala Mateja Zorn ter ekipa programske sekcije First Crossings: Sandra Jovanovska in Aljaž Škrlep.

 

>> Katalog festivala Poklon viziji 2021 - Peter Zeitlinger

Na tej povezavi pa si lahko v celoti preberete intervju, ki ga je z letošnjim nagrajencem naredila Patricija Maličev.

10. 10. 2021

PRVI POLETI
SO KONČANI

Letošnja edicija Prvih Poletov je zaključena!

Žirija je nagrado podelila češko-vietnamski režiserki Diani Cam Van Nguyen za njen film Z ljubeznijo, ati (2021). Izpostavili pa so tudi tri posebne omembe, in sicer filme Izginotje Toma R. (Paul Sirague, 2020), Zunaj cvetijo pomaranče (Nevena Desivojević, 2019) in Past Perfect (Jorge Jácome, 2019). Festivalska ekipa je posebno omembo podelila filmu Rože cvetijo v naših grlih (Eva Giolo, 2020).

Občinstvo pa je največ glasov podelilo filmu Thanasisa NeofotistosaRoute 3 (2019).

Čestitke vsem zmagovalcem!

Fotografije in aftermovie drugega dne Prvih Poletov:

9. 10. 2021

Fotografije in aftermovie prvega dne Prvih Poletov:

8. 10. 2021

UVODNIK

Tukaj lahko najdete uvodnik festivalskega kataloga, ki ga je zapisala direktorica festivala Mateja Zorn. Besedilo povzema razmišljanje o tem, kaj festival predstavlja, in kaj se skriva v programu 22. edicije. Vabimo vas k prebiranju.

FIRST
CROSSINGS
SE ZAČENJA

Webp.net-gifmaker (3).gif

Pred vrati je začetek 22. edicija čezmejnega filmskega festivala Poklon viziji.

Festivalsko dogajanje otvarjamo s programskim sklopom Prvi Poleti, ki bo potekal med 8. in 10. oktobrom na novogoriški Mostovni. Platforma za razvijanje novih filmskih govoric bo prinesla 20 svežih, inovativnih in eklektičnih filmskih oblik vseh žanrov v tekmovalnem programu, katere tako ali drugače povezujeta tako tema gozda kot še vedno tudi tema meje, in predstavljata koncept meje v njeni najbolj izvorni obliki. Program prinaša kino-koncert ob 110 letnici prvega italijanskega celovečernega igranega filma L'inferno (1911). S tem posebnim sobotnim dogodkom, uglasbitvijo nemega filma Pekel (1911), se želimo pokloniti velikemu pesniku Danteju ob 700. obletnici njegove smrti. Nadaljuje se tesno sodelovanje z Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici, ki poleg predstavitve sveže produkcije prinaša tudi intermedijski performace Prostori razmišljanja Abirala Khadka.

V petek bo potekala prestavitev kolektiva ter revije Robida in bralni performans Aljaža Škrlepa, ki se bo predstavil s svojo raziskavo Temačni gozd, v kateri povezuje gozd, filozofijo in temačno umetnost, opremljeno z montažo izsekov gozdov iz najrazličnejših grozljivk in nekaterih drugih filmov.

Ne bo manjkalo prostora niti za izobraževalni del in družinski program. Vse mlade od 12. leta dalje vabimo, da se nam pridružijo na delavnici Mišljenje filma, ki se bo odvijala v nedeljo dopoldan in bo posvečena filmski refleksiji. V popoldanskem času pa bo program postregel z družinskim filmom Il Solengo.

4. 10. 2021

V FOKUSU

Tukaj si lahko preberete poglobljeno razmišljanje o filmih Petra Zeitlingerja, ki ga je napisal programski sodelavec festivala Poklon viziji, Patrick Holzapfel. Članek bo tudi del tradicionalnega festivalskega kataloga, ki je že v printu!

6. 8. 2021

POKLON
FRANCU GIRALDIJU
NA TRGU EVROPE

2011_giraldi_5_podelitev gorica 5 (1).jpg

Vabimo vas, da se nam pridružite na projekcijo filma Meja (1996) v petek, 6. avgusta 2021, ob 21.00 na Trg Evrope / Piazza della Transalpina, stičišče Nove Gorice in Gorice. S projekcijo filma Meja (1996) se želimo pokloniti dragemu prijatelju, režiserju Francu Giraldiju, prejemniku nagrade Darko Bratina 2011.

Franco Giraldi, rojen v Komnu leta 1931 slovenski materi in očetu iz Istre, je na lastni koži izkusil kompleksnost obmejnosti. Izbral je Trst za svoje mesto in potem odšel v rim, kjer je svojo izkušnjo mojstrsko prenesel v številna dela svojega bogatega filmskega opusa. Različni režimi skozi zgodovino pogosto prisilijo mejne identitete, da se asimilirajo politično močnejši, ne da bi imele možnost ostati to, kar preprosto so. Vprašanje obmejne identitete je Giraldi spoštljivo in hkrati osebno izrazil prav v trilogiji – Rdeča vrtnica (1973), Šolsko leto (1977) in Meja (1996).

»Na meji lahko vse postane lepo v smislu pluralizma in vse lahko postane strašno v smislu izključevanja raznovrstnosti. Ko se posameznika poskuša etiketirati z nacionalnostjo, vero ali enoznačnim poimenovanjem, je storjena strašna napaka pri neskončno možnih opredelitvah, ki sestavljajo identiteto na meji.« (iz intervjuja s Francom Giraldijem v knjigi Luciana De Giustija Franco Giraldi, lungo viaggio attraverso il cinema)

Film bo predvajan v italijanščini s slovenskimi podnapisi. Zahvaljujemo se kinoteki Cineteca del Friuli, ki hrani filmsko kopijo.

Projekcija je preddogodek festivala Poklon viziji in del programa Letnega kina Silvana Furlana, ki ga organizirata Kinoatelje in Kulturni dom Nova Gorica pod okriljem Mestne občine Nova Gorica. Dogodek je del programa Evropske prestolnice kulture GO! 2025.

Ne pozabite, da bo vstop na prizorišče možen le s predložitvijo PCT dokazila.

Dobrodošli na stičišče obeh Goric.

Fotogalerija

15. 7. 2021

NAGRADO DARKO BRATINA 2021 PREJME PETER ZEITLINGER

peter zeitlinger.jpg

 V veliko čast nam je, da bo Kinoatelje letošnjo nagrado Darko Bratina 2021 podelil direktorju fotografije Petru Zeitlingerju.


Retrospektivo del v Pragi rojenega avstrijskega filmarja si boste lahko ogledali med 18. in 24. oktobrom na čezmejnem filmskem festivalu Poklon viziji / Omaggio a una visione / Tribute to a vision, ki se bo odvil v sedmih festivalskih mestih – Gorica, Nova Gorica, Trst, Izola, Špeter, Videm in Ljubljana. V goriški Hiši filma bo Zeitlinger v sredo, 20. 10. 2021, vodil tudi celodnevni masterclass. Dobrodošli!


Zeitlingerjev način oblikovanju filmske govorice sega v same začetke medija filma, ko je bil ta še složen z ritmom sveta, nenehno razvijajoč nove pristope, kako v objektiv ujeti dogajanje. Njegova kamera snema svet, ki se odpira pred njo – ne ustvarja novega. Zeitlinger se ves čas podaja na potovanja, kjer odkriva neznana območja, najsi gre za oddaljene prostore (jama Chauvet v delu Jama pozabljenih sanj) ali kraji, ki jim zgodovina v ničemer ni prizanašala (opustošeni New Orleans po orkanu Katrina v filmu Pokvarjeni poročnik: New Orleans). Ne boji se raziskovanja brezen človeške (in avstrijske) duše, ne v sodelovanjih z Herzogom, ne z Ulrichom Seidlom (Živalska ljubezen ali Last real Men, na primer) ali Helmutom Grasserjem (Die Wahlkämpfer). Njegova kamera je ničkolikokrat zabeležila ključne točke prelomov človekovih čustev ali njegovih etičnih vrednot. Ne glede na to, ali se pri tem posamezniki soočajo z bolečinami lastne preteklosti, nevarnimi zvermi, nacizmom ali stanji spremenjene zavesti – njegove podobe vsakokrat odražajo vedoželjnost. In nikdar ne obsojajo. V svetu, ki jim namenja kvečjemu »všečke«, je to dobrodošel opomin, kako neomajna je lahko moč filma.

15. 6. 2021

FIRST CROSSINGS
OPEN CALL

Programska sekcija Prvi Poleti bo tudi v svoji četrti ediciji nadaljevala s kuracijo svežih, inovativnih in eklektičnih filmskih oblik, ki težijo k odkrivanju novih filmskih govoric. Tako kot v prejšnjih festivalskih edicijah ostaja poudarek na temi meje – v najširšem možnem pomenu te besede – z namenom podiranja vseh geo-političnih meja, ki naj se spremenijo v umetniške glasove. Letošnji poudarek bo zadeval temo gozda.

Odprli smo mednarodni poziv, na katerega želimo, da svoja dela prijavijo mladi in že uveljavljeni filmski avtorji, ki si v iskanju svojega pečata v svetu filma drznejo biti svobodni in eksperimentalni. Na presečišču reprezentacije in reflektiranja tematik meje ter gozda nas zanimajo avtorska dela v raznih oblikah; animacija, video eseji, umetnostni in glasbeni videoposnetki, video poezija, ter druge eksperimentalne oblike kratkih filmov v vsej njihovi izrazni raznolikosti. Vztrajno nadaljujemo s svojim poslanstvom, s katerim želimo podpreti mlade in domače umetnike, saj slovenskim in italijanskim ustvarjalcem ni potrebo plačati prijavnine del. Rok prijave je 21. avgust 2021.


Več o pozivu in programskem sklopu si lahko preberete na spletni strani, za prijavo pa sledite navodilom na tej povezavi.

1. 2. 2021

TRIESTE FILM FESTIVAL

Zaključila se je 32. edicija 𝘁𝗿𝘇̌𝗮𝘀̌𝗸𝗲𝗴𝗮 𝗳𝗶𝗹𝗺𝘀𝗸𝗲𝗴𝗮 𝗳𝗲𝘀𝘁𝗶𝘃𝗮𝗹𝗮, na kateri je film Otac / Father režiserja 𝗦𝗿𝗱𝗮𝗻𝗮 𝗚𝗼𝗹𝘂𝗯𝗼𝘃𝗶𝗰́𝗮 prejel kar dve nagradi. Čestitke! Film je domov odnesel nagrado občinstva za najboljši celovečerec in nagrado Srednjeevropske pobude (Central European Initiative), katera nagrajuje filme, ki najbolje odražajo današnjo realnost in medkulturni dialog.

Oče-Father_Film_Still_7-IMG_1405-Small.

6. 10. 2020

PODELITEV NAGRADE

DARKO BRATINA

V torek, 6. 10. 2020, smo ob 19.30 v Kulturnem domu Nova Gorica podelili nagrado Darko Bratina srbskemu režiserju Srdanu Goluboviću.

Srdan Golubović v svojih filmih portretira resničnost posttranzicijske srbske, pravzaprav katerekoli, družbe in z zdaj že prepoznavno filmsko naracijo niza zgodbe o moči skorumpiranih politično-ekonomskih sistemov, ki za seboj puščajo pokopališča ne samo usod posameznikov, temveč tudi idealov. S svojo specifično filmsko govorico upoštevajoč zgodovinske in družbene posebnosti razkriva, kako se na skrajnem robu globalnega konteksta sodobnega življenja soočamo s tveganji neprimerljivih, kataklizmičnih razsežnosti, ki izhajajo iz križanja parcialnih in enostranskih ciljev posameznika in skupnosti.

Na podelitvi sta bila prisotna tudi predstavnika obeh goriških občin, župan Mestne občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič in načelnik za kulturo Občine Gorica Fabrizio Oreti, ki sta prepoznala pomembnost in vizijo našega festivala ter delovanje Kinoateljeja in to izpostavila v pozdravnem govoru.

6. 10. 2020

MASTERCLASS

Program mojstrske delavnice je potekal v dveh delih; v prvem smo se osredotočili na proces ustvarjanja filmov, avtorjevo izbrušeno filmsko govorico in poetiko. V drugem delu pa o njegovem opusu in načinu delovanja ter se preizpraševali skozi perspektivo sociološke imaginacije in Golubovića spoznavali v vlogi intelektualca, ki natančno detektira nevralgične točke družbe v kateri živimo. V dialog z nagrajencem sta mestoma vstopala producent in filmski kritik Boris T. Matič in publicistka ter festivalska selektorka Patricija Maličev.

Srdan Golubović v svojih filmih portretira resničnost posttranzicijske srbske, pravzaprav katerekoli, družbe in z zdaj že prepoznavno filmsko naracijo niza zgodbe o moči skorumpiranih politično-ekonomskih sistemov, ki za seboj puščajo pokopališča ne samo usod posameznikov, temveč tudi idealov. S svojo specifično filmsko govorico upoštevajoč zgodovinske in družbene posebnosti razkriva, kako se na skrajnem robu globalnega konteksta sodobnega življenja soočamo s tveganji neprimerljivih, kataklizmičnih razsežnosti, ki izhajajo iz križanja parcialnih in enostranskih ciljev posameznika in skupnosti.

5. 10. 2020

FIRST CROSSINGS NAGRADE

Program sekcije First Crossings se je zaključil!

Žirija je kot zmagovalni kratki film izbrala At the other end of the table, francoske režiserke Lise Rémon.

Motivacija: At the other end of the table je grafično konstruirana miniatura o komunikaciji, ostro natančna in relevantna za sedanji čas. Ta majceni animirani film, s skiciranimi linijami in preprosto a iznajdljivo mizansceno, ponuja velikansko in kompleksno refleksijo o poslušanju in slišanju, skozi zaslone ali preko mize, o potrebi in želji po kršenju kod različnih valovnih dolžin – o človeških odnosih in o pomenu tega, da smo skupaj – sedaj.

Posebne omembe žirije:

Prva posebna omemba gre večplastnemu fiktivnemu filmu Dramatic relationships, Dustina Guya Defe, za njegov natančen režijski koncept in učinkovito uporabo komedije za izpostavitev pomembnega političnega sporočila.

Druga posebna omemba gre poetični etnološki dokumentaciji specifičnega, a vendar tudi univerzalnega prostora in časa, filmu Then comes the evening, Maje Novaković.

Nenazadnje pa gre posebna omemba tudi minimalističnemu eksperimentalnemu filmu-poeziji Fish, Filipa Bojarskega, in njegovemu strašljivemu ulove realnega in metafizičnega.

 

Občinstvo pa je nagrado podelilo videospotu Neli Maraž, No Walk No Talk.

Čestitamo!

6. 10. 2020

PODELITEV NAGRADE DARKO BRATINA

Svečana podelitev nagrade Darko Bratina bo potekala v torek, 6. oktobra, ob 19.30 v Kulturnem domu Nova Gorica s slovensko predpremiero zadnjega nagrajenčevega filma Oče (Otac, 2020). Čez dan pa bo zaživel tradicionalni masterclass, ki ga bo vodil Srdan Golubović.

Podpis.jpg
firstcrossings_2020_png_edited.jpg

2. 10. - 4.10. 2020

PRVI POLETI

Prvi del letošnjega festivala bo v znamenju Prvih Poletov, platforme za razvijanje novih filmskih govoric, ki se bodo med koncem tedna odvijali na Mostovni v Novi Gorici. V petek, 2. oktobra, ob 16.00 bomo otvorili razstavo Prostori v prostoru, študentov Akademije za umetnost Univerze v Novi Gorici, ob 19.30 pa ne gre zamuditi Praznovanje 100. obletnice filma Kabinet dr. KaligarijaKratki filmi in glasbeni videospoti se bodo potegovali za nagrado strokovne žirije, katere dobitniki bodo znani v nedeljo, 4. oktobra, pred tem pa se nam lahko pridružite na družinskem filmskem popoldnevu.

27. 9. 2020

KATALOG

Na spodnji povezavi si lahko ogledate in preberete katalog letošnje edicije festivala Poklon viziji 2020!

Članke so prispevali: novinarka in pisateljica Cristina Battocletti, publicistka Patricija Maličev, novinar Niccola Falcinella, vodja festivala Mateja Zorn ter ekipa programske sekcije First Crossings: Sandra Jovanovska, Dora Ciccone in Aljaž Škrlep.

>>https://drive.google.com/file/d/1DYlQVOsMs7lox3l3J8N8j26XtcZZOv5E/view?usp=sharing

KATALOG.jpg
1x1_logo.jpg

25. 9. 2020

BLIŽA SE ...

Čez točno en teden se začenja 20. edicija čezmejnega filmskega festivala 𝗣𝗼𝗸𝗹𝗼𝗻 𝘃𝗶𝘇𝗶𝗷𝗶 / 𝗢𝗺𝗮𝗴𝗴𝗶𝗼 𝗮 𝘂𝗻𝗮 𝘃𝗶𝘀𝗶𝗼𝗻𝗲 v organizaciji goriškega 𝗞𝗶𝗻𝗼𝗮𝘁𝗲𝗹𝗷𝗲𝗷𝗮 in številnih partnerjev. Filmska karavana bo svoje popotovanje začela v Novi Gorici, kjer se bo čez vikend na 𝗠𝗼𝘀𝘁𝗼𝘃𝗻𝗮 odvijalo dogajanje 𝗣𝗿𝘃𝗶𝗵 𝗣𝗼𝗹𝗲𝘁𝗼𝘃, platforme za razvijanje novih filmskih govoric. V ponedeljek, 𝟱. 𝟭𝟬., nas v goriški 𝗛𝗶𝘀̌𝗶 𝗳𝗶𝗹𝗺𝗮 čaka zanimiv strokovni seminar ter projekciji dveh filmov 𝗦𝗿𝗱𝗮𝗻𝗮 𝗚𝗼𝗹𝘂𝗯𝗼𝘃𝗶𝗰́𝗮, letošnjega prejemnika 𝗻𝗮𝗴𝗿𝗮𝗱𝗲 𝗗𝗮𝗿𝗸𝗼 𝗕𝗿𝗮𝘁𝗶𝗻𝗮. V torek, 𝟲. 𝟭𝟬., pa se selimo ponovno na slovensko stran, kjer se bo v 𝗞𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗻𝗶 𝗱𝗼𝗺 𝗡𝗼𝘃𝗮 𝗚𝗼𝗿𝗶𝗰𝗮 odvil 𝗺𝗮𝘀𝘁𝗲𝗿𝗰𝗹𝗮𝘀𝘀 z letošnjim nagrajencem, 𝘀𝘃𝗲𝗰̌𝗮𝗻𝗮 𝗽𝗼𝗱𝗲𝗹𝗶𝘁𝗲𝘃 nagrade Darko Bratina 2020 ter 𝘀𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝘀𝗸𝗮 𝗽𝗿𝗲𝗱𝗽𝗿𝗲𝗺𝗶𝗲𝗿𝗮 nagrajenčevega zadnjega filma 𝗢𝗰̌𝗲.

7. 9. 2020

IŠCEMO

PROSTOVOLJCE!

Iščemo prostovoljce, ki bi sodelovali pri izvedbi filmskega festivala Poklon viziji. Odvijal se bo med 2 in 10 oktobrom 2020 v Gorici in Novi Gorici, Ljubljani, Izoli, Trstu, Špetru ter Vidmu. Pisana mlada festivalska ekipa si želi v svoje vrste povabiti še druge mlade zagnane člane, željne novih izkušenj na področju filma in izvedbe filmskega festivala, zato odpiramo poziv za prostovoljce.

Za več informacij kliknite tukaj.

PoklonViziji2019_10142019_dan2_31_edited

2. 8. 2020

LETNI KINO

SILVANA FURLANA

Festival Poklon viziji bo v sodelovanju s filmskim festivalom Kino Otok 2. avgusta na Letnem kinu Silvana Furlana v Novi Gorici priredil slovensko premiero družinskega filma Črte v pesku (2019). Film, nabit z iskrenostjo, v katerem nas odprte glave otrok popeljejo skozi zgodovino Iraka. Vabljeni!

 

Nedelja, 2. 8. 2020, ob 21.00

 

Črte v pesku, zgodba o zgodovini

Francis Alÿs

Irak, 2019, 61'

Francis Alÿs zadnjih dvajset let pripravlja številne projekte v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi po vsem svetu. Z otroki iz gorske vasice blizu Mosula uprizorijo stoletje iraške zgodovine od tajnega sporazuma iz leta 1916 do obdobja terorja, ki ga je leta 2016 vzpostavila Islamska država. Otroci zasedejo zgodovinske vloge in s skromnimi rekviziti pričarajo zgodbo o zgodovini, s spoznavanjem preteklosti pa začenjajo lažje razumeti lastno sedanjost.

 

Slovensko premiero filma smo pripravili v sodelovanju s festivaloma Kino Otok in Poklon viziji.

 

Gostja: Tanja Hladnik, vodja festivala Kino Otok

17. 6. 2020

SRDAN

GOLU

BOVIC

Srdan_Golubović.jpg

Na današnji novinarski konferenci smo razglasili prejemnika nagrade Darko Bratina 2020, ki jo letos Kinoatelje podeljuje že enaindvajsetič zapored in v fokus postavlja dosedanji opus igranih filmov srbskega režiserja Srdana Golubovića. Golubović v svojih delih z dosledno senzibilnostjo portretira življenje posttranzicijske družbe in z brezkompromisno naracijo razkrije moč skorumpiranih politično-ekonomskih sistemov, ki za seboj puščajo pokopališča ne samo usod posameznikov temveč tudi idealov. Predstavili smo tudi vizijo letošnjega čezmejnega filmskega festivala Poklon viziji, ki se bo odvijal od 2. do 10. oktobra 2020.

>> sporočilo za medije

novinarska konferenca Poklon viziji 17.6

12. 5. - 1. 8. 2020

PRVI POLETI OPEN CALL

Dragi prijatelji čezmejnega filmskega festivala Poklon viziji!

Z veseljem sporočamo, da je čezmejni filmski festival Poklon viziji odprl razpis za prijavo kratkih filmov na programski sklop Prvi Poleti.

Kinoateljejev čezmejni filmski festival Poklon viziji bo tudi letošnjo 21. edicijo, ki bo potekala med 2. in 10. oktobrom 2020, obogatil s tridnevnim programom Prvih Poletov / Primi Voli / First Crossings, ki se bo odvijal med 2. in 4. oktobrom 2020 v medmestnem prostoru med Novo Gorico in Gorico. Organizatorji si festival želimo izpeljati neglede na okoliščine in pravila organiziranja dogodkov v jeseni, zato se med drugim pripravljamo tudi na možnost, da festival delno prenesemo v digitalno obliko.

Srž programa Prvih Poletov, namenjenega iskanju novih filmskih govoric, bodo tvorili kratki filmi obetavnih in inovativnih avtorjev, ki si v iskanju svojega pečata v svetu filma drznejo biti svobodni in eksperimentalni. V letošnji ediciji se bomo posvečali predvsem zvoku in glasbi v filmu, zato je letošnji razpis za prijave kratkih filmov nekoliko razširjen, saj želimo k sodelovanju povabiti tudi glasbenike. 12. maja smo odprli mednarodni poziv, na katerega želimo, da svoja dela prijavijo avtorji, ki se spopadajo s temo meje in možnostmi njenega preseganja, tako na avdio-vizualnem kot tudi glasbenem področju. Poleg tega, da programski sklop Prvih Poletov želi ponuditi možnost mladim, istočasno želi še dodatno podpreti domače umetnike, saj slovenskim in italijanskim ustvarjalcem ni potrebo plačati prijavnine del.

Za prijavo del sledite navodilom na tej povezavi.

V zadnjem delu meseca maja načrtujemo novinarsko konferenco, na kateri bomo razglasili letošnjega prejemnika nagrade Darko Bratina.

OPEN CALL-firstcrossings.gif

2. - 10. 10. 2020

21. EDICIJA FESTIVALA

POKLON VIZIJI

Sporočamo vam, da bomo aktualnega prejemnika nagrade Darko Bratina razglasili v začetku junija, že sedaj pa si lahko rezervirate jesenske datume letošnje edicije festovala Poklon viziji, ki se bo odvijal od 2. do 10. oktobra 2020. Medtem si na MMC v oddaji Osmi dan lahko ogledate pogovor z lanskoletno festivalsko gostjo, fotografinjo Letizio Battaglia, na tej povezavi.

 

V branje priporočamo tudi reportažo Patricije Maličev v Sobotni prilogi Kako živijo v času koronavirusa, v katerem se iz Toronta oglaša tudi prijatelj festivala Poklon viziji, režiser Peter Mettler. Članek je dostopen na tej povezavi.

27. 4. - 3. 5. 2020

CLOVEK ZA FILM: KARPO GODINA

Te dni se kar vrstijo zanimive spletne vsebine. Tokrat so na spletu na voljo  filmi gosta čezmejnega  filmskega festivala 𝘗𝘰𝘬𝘭𝘰𝘯 𝘷𝘪𝘻𝘪𝘫𝘪 in prejemnika  nagrade Darko Bratina leta 2012 𝗞𝗮𝗿𝗽𝗮 𝗚𝗼𝗱𝗶𝗻𝗲. Filmi so na ogled do 3. maja. Vabljeni k ogledu.

>> Facebook link

17. 4. - 2. 5. 2020

SPLETNA RETROSPEKTIVA FILMOV PETRA METTLERJA

Se še spomnite gosta in prejemnika nagrade Darko Bratina leta 2018 Petra Mettlerja? Za vse, ki si na naši pretekli ediciji festivala Poklon viziji niste uspeli pogledati vse njegove filme, prihaja dobra novica. Prav v teh dneh je v sklopu mednarodnega filmskega festivala Visions du Réel, ki se letos zaradi koronavirusa odvija na spletu, na voljo retrospektiva del kanadsko-švicarskega režiserja. Več informacij na tej povezavi.

30. 11. 2019

INTERVJU

Na spodnji povezavi si lahko preberete intervjuja z letošnjo dobitnico nagrade Darko Bratina, Kim Longinotto, ter fotografinjo Letizio Battaglia, gostjo našega festivala, ki sta bila objavljena v Sobotni prilogi časopisa Delo.

Z njima se je pogovarjala programska selektorica festivala Patricija Maličev.

Veselo branje!

>> Intervju s Kim Longinotto

>> Intervju z Letizio Battaglia

9. 11. 2019

KATALOG

Na spodnji povezavi si lahko ogledate in preberete katalog letošnje edicije festivala Poklon viziji 2019!

Članke so prispevali: novinarka in pisateljica Cristina Battocletti, jamatologinja Marta Fanasca, publicistka Patricija Maličev, novinar Niccola Falcinella, dr. Mojca Pajnik, vodja festivala Mateja Zorn ter ekipa programske sekcije First Crossings.

>> https://www.kinoatelje.it/aktualno/2019110714152131/katalog_festivala_poklon_viziji_2019/

9. 11. 2019

UMETNI RAJ

Na spodnji povezavi si lahko ogledate oddajo Umetni raj (RTV Slovenija), ki je bila v celoti posvečena festivalu Poklon viziji /Omaggio a una visione in dobitnici nagrade Darko Bratina, Kim Longinotto, ter fotografinji Letizii Battaglia!

Avtorica oddaje: Zemira A. Pečovnik

Režiser: Slavko Hren

>> https://4d.rtvslo.si/arhiv/umetni-raj/174648666?fbclid=IwAR0Ay5raENAR2OvPSxNm_26vAvSOVHs7QgGfUPaC78_QGtyglYxlIMlyp_A

16. 10. 2019

NAGRADI

FIRST

CROSSINGS

PoklonViziji2019_10162019_masterclass_25

V sklopu sekcije First Crossings smo danes podelili nagrado občinstva, ki jo je prejel francoski režiser Ismaël Joffroy Chandoutis za svoj film Swatted (2018) ter nagrado žirije, ki je šla v roke slovenskega režiserja Petra Cerovška za film Fundamenti (2018).

Čestitamo obema avtorjema!

8. 10. 2019

FESTIVALSKI

NAPOVEDNIK

Avtor: Urban Košir

7. 10. 2019

OTVORITEV

RAZSTAVE

Otvoritev razstave Letizie Battaglia in Roberta Timperija Mafija, bolečina, ljubezen - Shooting the Mafia v Galeriji Fotografiji v Ljubljani:

24. 8. 2019

K  I  N  O

TEČNIK

V novem Kinotečniku tudi članek o Kim Longinotto, z naslovom Kim Longinotto - sinonim upora, ki ga je napisala festivalska programska sodelavka Patricija Maličev!

»[...] Režiserkin zaščitni znak je prepoznavno neposreden in diskreten, nevsiljivo sočuten, a hkrati politično ozaveščen pristop do tem in osrednjih junakinj/junakov, sama pa se iz naracije vsakokrat popolnoma izvzame, zato ni slišati ne njenih vprašanj ali komentarjev ne dodatne naracije v offu. [...]«

Članek si lahko v celoti preberete na tej povezavi na 15. strani!

10. 6. 2019

KIM1.jpg
KIM-ime-01.png

K  I  N  O

28. 5. 2019

O T O K

Letos praznuje Kino Otok – partnerski festival Kinoateljejevega Poklona viziji – 15. obletnico delovanja!

Festival se bo letos v Izoli odvijal med 5. in 9. junijem, v petek, 7. junija, ob 13.00 pa si boste lahko ogledali tudi najnovejši film dobitnika nagrade Darko Bratina 2017 Maria Brente in sorežiserke Karine de Villers – Režeči maček (Il sorriso del gatto, Italija, 2018, 61').

Danes smo na novinarski konferenci razglasili prejemnico nagrade Darko Bratina 2019, ki jo letos podeljuje Kinoatelje že dvajsetič zapored in bo v fokusu postavila bogat opus britanske dokumentaristke, cineastke Kim Longinotto, ki na neposreden in diskreten, nevsiljiv, sočuten, a obenem politično ozaveščen način izpostavlja vlogo ženske v sodobni družbi.

>> Medijsko sporočilo

14. 5. 2019

FIRST CROSSINGS

Festivalu Poklon viziji svežino prinaša novo izoblikovan programski sklop First Crossings, ki želi delovati tudi kot platforma kratkih filmov za raziskovanje novih filmskih govoric.

Odprli smo tudi OPEN CALL, kjer sprejemamo vaše kratke filme!

FilmFreeWay/First Crossings

  • Facebook
  • YouTube

Copyright © 2022

Filmski festival Poklon viziji | Kinoatelje, Gorizia

info@kinoatelje.it

bottom of page