top of page

PRVI POLETI

Kratki filmi iz sekcije Prvi Poleti bodo že šestič vzleteli v okviru čezmejnega filmskega festivala Poklon viziji. Festival želi predstaviti sveže, inovativne in eklektične kratke filme najrazličnejših žanrov, ki težijo k odkrivanju novih filmskih govoric. To so avtorska dela v raznoterih formah, animacija, video eseji, umetnostni in glasbeni videoposnetki, video poezija, ter druge eksperimentalne oblike kratkih filmov. 

V E Č   Z G O D B,   M A N J   M E J !

Uradni tekmovalni program
Tekmovalni program kratkih filmov, ki tekmujejo za nagrado žirije
Kinemax, Kulturni dom Nova Gorica

Šesta izdaja sekcije Prvi Poleti se bo končno povsem združila z matičnim festivalom Poklon viziji. Letošnje leto zaznamujejo številne spremembe. Ena izmed njih je, da tekmovalna sekcija ne bo več sestavljena tematsko, temveč bo poudarek na filmih, ki premikajo meje tako v vizualnem kot pripovednem pogledu. Ne le, da sem bila postavljena pred težko nalogo, da izmed 150 prijavljenih izberem 12 filmov, letos nisem imela niti teme, ki bi usmerjala mojo programsko vizijo. Tako sem bila postavljena pred težko dilemo. Naj izberem vrhunske filmske stvaritve, ki bodo izobraževale naše občinstvo ali dam prostor novim, neuveljavljenim avtorjem in ostanem zvesta našemu vodilu? Če bi se odločila za prvo, bi prispeval k naraščajoči prepoznavnosti festivalov kratkega filma, ki v regiji iščejo svoj prostor pod soncem in za rast potrebujejo dobre filme. Žal za nas (kot majhen festival) dobri filmi včasih pomenijo filme, ki so bili premierno prikazani v Locarnu, Benetkah, Annecyju ali na Sundanceu, saj so magnet tako za novinarje kot za gledalce. Po drugi strani pa bi s tem, ko bi pozornost namenila novim, še neslišanim glasovom, ki eksperimentirajo s formo in jezikom ter za svojo dejavnost nujno potrebujejo oder, s programom najbolj zvesto sledila festivalskemu manifestu. Po drugi strani pa se včasih meja med tema dvema poloma zabriše, saj sodobni nekonvencionalni filmi niso nujno izvirni le v smislu oblike ali vsebine. Včasih sam protagonist postane glavna značilnost filma. Včasih to velja za ritem, nelinearno pripoved zgodbe ali obdelavo. Razpeta med tema dvema frontama sem si diplomatsko prizadevala za ravnovesje in harmonijo, da bi ustvarila nepristransko in pošteno prizorišče, dostojno filmov, ki se potegujejo za nagrado žirije. Poleg tega smo program razširili še z nekaj drugimi netekmovalnimi sekcijami, da bi podprli lokalne filmske ustvarjalce in spodbudili mlade talente pri njihovem nenehnem iskanju novih izrazov. Spoznala sem, da pri sprejemanju odločitev včasih posnemamo odprtost filmov, ki jih gledamo, zato zaključujem s to mislijo v upanju, da vas bo izjemnost izbranih filmov prepričala. 

1_war_air, earth, water.jpeg

War : Air, Earth, Water (Erik Sémashkin, Ukrajina)

4_Electra.jpeg

NAGRADA ŽIRIJE

Electra (Daria Kashcheeva, Češka)

when I dance.png

Ko plešem, zemlja trepeta (Otto Lazić-Reuschel, Italija, Nemčija)

2_How I Got My Wrinkles.jpeg

How I Got my Wrinkles (Claude Delafosse, Francija)

5_Naglodane kosti.jpeg

Naglodane kosti (Nika Karner, Slovenija)

L'estate è finita 6.jpeg

L’estate e finita (Laura Samani, Italy, 2023, 15’)

10_The Silence of The Banana Trees.jpeg

The Silence of The Banana Trees (Eneos Çarka, Madžarska)

11_Before_After.jpeg

Before After (Filip Bojarski, Poljska)

3_Human Resources.png

Human Resources (Trinidad Plass Caussade, Titouan Tillier, Isaac Wenzek, Francija)

6_At Little Wheelie Three Days Ago.jpeg

At Little Wheelie Three Days Ago
(Andrew Stephen Lee, ZDA)

9_The Fruit Tree.jpeg

The Fruit Tree (Isabelle Tollenaere, Belgija)

12_Sprouting.png

POSEBNA OMEMBA

Kalitev (Ivana Vogrinc Vidali, Češka)

Eklektika

Kino Eklektika: Življenje ali Smrt
Filmi v tekmovalnem programu za nagrado občinstva
Galerija Tir

Prvi Poleti predstavljajo dodatno sekcijo, ki se pridružuje letošnjemu bogatemu programu, z naslovom »Življenje ali smrt«. To vedno zanimivo nasprotje, ki lebdi na meji naše realnosti, povzema šest filmov različnih vrst in žanrov, ki pa vsi vsebujejo melanholični dramatični impulz. Ta novi segment, ki predstavlja eksistencialne teme, temelječe na polarnosti našega življenja, a tudi na nadnaravnih silah, ki mu vladajo, bo na otvoritveni dan festivala (ponedeljek, 16. 10.) zasijal na velikem platnu galerije v Mostovni in nas ogrel za prihajajoče festivalske dni. V tej sekciji občinstvo igra ključno vlogo, saj bo vsak gledalec lahko oddal odločilen glas za nagrajeni film. Za občinstvo in filmske ustvarjalce, za življenje in smrt, za preteklost in prihodnost slavimo te filme, saj nas spominjajo na našo krhkost in minljivost. 

1_Ghosts.jpeg
2_My Childhood Friend.png
3_Miracasas.jpeg

NAGRADA OBČINSTVA

Ghosts (Teboho Edkins, Južna Afrika)

My Childhood Friend (Maïté Lottin, Francija)

Miracasas (Raphaëlle Stolz, Augusto Zanovello, Švica)

4_Summer 96.jpeg

Summer 96' (Mathilde Bédouet, Francija)

5_Shadow of the Butterflies.jpeg

Shadow of the Butterflies (Sofia El Kiari, Maroko)

6_The Hollow.jpeg

The Hollow (Jean-Jacques Martinod, Bretta C. Walker, ZDA)

Carinik

Pod carinikovim oknom

Selekcija eksperimentalnih kratkih filmov

Carinarnica

Prvi Poleti bodo nekdanjo stavbo carinarnice, ki zdaj služi kot enotno kulturno središče, preoblikovali v hibriden kinematografski prostor, ki bo odprt za javnost v času celotnega festivala (16.–22. oktober). Deset neverjetnih filmov, ki se ukvarjajo s temami diskriminacije, policijske brutalnosti, političnih/družbenih sistemov, denarja, sreče, svobode, kolonizacije in še veliko več, bo prikazanih v zanki in ekskluzivno na meji med Slovenijo in Italijo. Ni boljšega kraja za prikaz radikalnih sodobnih filmov, ki si prizadevajo koncizno pokazati kompleksnost našega sveta. In ni boljšega občinstva od oboroženih policistov, ki nas redno varujejo pred »vsiljivci« v bleščeči svetlobi poldneva. 

 

To sekcijo uvajamo, da bi podprli in spodbudili avtorje, ki so pogumni glasovi današnjega aktivističnega filma, a tudi zato, da bi film približali občinstvom zunaj konvencionalnih kinodvoran in ga vrnili na ulico. Kajti film ne bi smel biti ekskluziven, pač pa bi moral biti za vse. Čeprav ta sekcija ni tekmovalna, bi njena vrednost lahko imela večji stimulativni učinek od tekmovalne selekcije, ki se prikazuje v hiši filmov.  Toplo vas vabimo, da obiščete to okno priložnosti na dan otvoritve (ponedeljek, 16. 10.) ali katerikoli drugi festivalski dan.  

4_Fearkingdom.jpeg

Fearkingdom (Kornél Szilágyi, Linn Löffler, Nemčija)

2_Not Go Gentle.jpeg

Not Go Gentle (Sasha Ihnatovich, Slovenija)

3_Money and Happiness.png

Money and Happiness (Ana Nedeljković, Nikola Majdak Jr, Srbija)

7_Thou Art Thyself.jpeg

Thou Art Thyself (Rajat Sharma, Slovenija)

5_I Reflect.jpeg

Razmišljam (Toma Kirina, Slovenija)

6_The Steps That Are Not Lost To Everyone.jpeg

The Steps That Are Not Lost To Everyone (Lise Rémon, Francija)

10_45th Parallel.jpeg

45th Parallel (Lawrence Abu Hamdan, VB)

8_In A Nutshell.png

In A Nutshell (Fabio Friedli, Švica)

9_Moune O.jpeg

Moune Ô (Maxime Jean-Baptiste, Belgija)

11_The Corona Shelter.png

The Corona Shelter (Valerie Wolf Gang, Slovenija)

Študentski kratki filmi

Študentski kratki filmi

Mostovna

Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici

Na Akademiji umetnosti vsako leto nastane veliko število filmov, ki jih študentje naredijo v sklopu različnih programov. Vsak film ali animacija je projekt, ki predstavlja vsakega posameznega študenta. V izboru letošnje edicije Prvih poletov bomo pokazali šest del, ki so si med sabo zelo različna, tako po zgodbi kot po tehniki. Dela pripadajo študentom različnih letnikov - nekatera so diplomska dela, ki so bila finančno podprta, nekatera pa so nastala v sklopu predavanj, brez finančne pomoči.

Program se začne s filmom Kletka iz papirja, v katerem mama in sin utrdita svojo vez skozi prepire in ljubezen. Če se je prej gradilo, se bo sedaj rušilo. Animacija Dismorfija govori o samopodobi in kako lahko ta ohromi naš vsakdan. Sledi akcijski film Pet sekund slave, ki govori o sanjah, ki bi si jih marsikdo želel pa vendar, po drugi strani, nekateri ne želijo slave, vendar želijo le dihati, kar nam predstavi animacija Pustite mi dihati. Naslednji je dokumentarni film z naslovom Zbulimi, v katerem je predstavljena rahločutna zgodba albanske babice, ki se z vnukinjo pogovarja o svoji preteklosti. Za konec pa še temačna, a zabavna animacija Sabotaža, ki govori o tem, kako nas lahko naše lastne misli sabotirajo, če jim le to dovolimo.

UnaSavic_KletkaIzPapirja_Still_02_HighRes-scaled.png

Kletka iz papirja (Una Savić, 2022, 11’)

KatarinaBrglez_PustiteMiDihati_Still_02_Small.png

Pustite mi dihati (Katarina Brglez, 2023, 3’)

AmadejaKirbis_Dismorfija_Still_01.png

Dismorfija (Amadeja Kirbiš, 2021, 4’)

ArtaKroni_Zbulimi_Still_01.png

Zbulimi (Arta Kroni, 2022, 7’)

Pet-Sekund-Slave_01.png

Pet Sekund Slave (Filip Sluga, 2023, 16’)

Sabotaža_01.png

Sabotaža (Neda Ivanović, 2023, 2’)

DAMS Cinema Università degli studi di Udine

Tudi letos študenti DAMS-a Univerze v Vidmu predstavljajo svoja dela, nastala med lekcijami predmeta Avdiovizualna in multimedijska zasnova in produkcija, ki jih vodita profesor Thomas Sheridan in Ludovica Fales, Avdiovizualna in multimedijska postprodukcija in distribucija, ki jih vodi profesor Federico Millevoi, Kinematografija animacija strip in grafika, ki jih vodi profesor Marco Devetak, ter dela, nastala med lekcijami predmeta Ohranjanje in vrednotenje filmske dediščine, ki jih vodi profesor Simone Venturini.

Prva dela, ki si jih bomo ogledali, se bodo osredotočila na format dokumentarnega filma, od bolj kanoničnih oblik do bolj eksperimentalnih pristopov. Temu bodo sledila bolj izrazito pripovedna dela, vključno z izvirnim scenarijem in priredbo, ki bodo obravnavala temo smrti v grotesknem in nepričakovanem slogu. Animacijska dela bodo obravnavala temo sanj, od sanjarjenja do psihedeličnosti, ob koncu projekcij pa bomo predstavili dela, ki so nastala pri seminarju Kultura ponovne uporabe, ki ga vodi Dario Rizzo, in so rezultat obdelave družinskih filmov, digitaliziranih v okviru projekta Animirani spomini dežele.

A qui te espero.png

Aquí te espero (Alex Aprile, Chiara Feltrin, Irene Fontanini, Patrick Inglese, Michele Zanette, 2023, 4')

GAS.png

G.A.S. (Tommaso Basso, Noel Capezza, Sofia Filomena Glaneo, Elia Vittorio Lessio, Karen Toniutti, 2023, 5')

Carne.png

Carne (Isabella Maria Azzini, Arianna Bruno, Elena Girotto, Emma Lavarone, 2022, 7')

Gente che non capisce.png

Gente che non capisce (Lamberto Leghissa, 2023, 2')

Non è il bianconiglio.png

Non è stato il Bianconiglio (Arianna Iacobucci, 2022, 12')

emovar.png

/e.mu.vwar/ (Nicolas Cook, Davide Fichera, Elisa Giordano, Emma Lavarone, 2023, 3')

Abuse.jpeg

Abuse – All Your Memories, Violated (Ivan Perissinotto, 2023, 3')

Kratki filmi srednješolcev

Kratki filmi srednješolcev

Mostovna

Umetniška gimnazija Nova Gorica - smer gledališče in film

Programu Prvih Poletov se pridružuje tudi Umetniška gimnazija Nova Gorica - smer gledališče in film. Dijakinje in dijaki lahko od šolskega leta 2017/18 dalje svoje navdušenje nad filmom umestijo tudi v šolski kurikulum, pridobivajo znanja in veščine s področja sedme umetnosti in snujejo svoje prve filmske projekte. V festivalskem programu si bo moč ogledati štiri od njih, ki se raztezajo od vizualnih razmislekov ob smrti babice, poti v primežu neprespanih noči in

nepričakovanih srečanj, parodije na vestrn pa vse do dokumentiranja resničnega dogodka – Požig vasi Ustje.

marmelada 4.jpg

Marmelada (Lina Bensa, Italija, Slovenija, 2022, 11')

Do zadnjega palca 1.png

Do zadnjega palca (Jakob Pavlin, Slovenija, 2022, 6')

Sabadini Emil_KLIC NOČI_slika iz filma 1.jpg

Klic noči (Emil Sabadini, Slovenija, 2022, 10')

Požig vasi ustje_2.png

Požig vasi Ustje (Karin Vončina, Slovenija, 2023)

CHS Beljak

CHS Beljak prvič predstavlja kratke filme in videoposnetke v Gorici/Novi Gorici. Približno 200 dijakov, starih med 16 in 19 let, ustvarja kratke filme, animirane filme in reportaže  v sklopu  razredov za film, računalniško animacijo in avdio tehnologijo. Dela iz CHS Beljak so bila v zadnjih letih nagrajena na številnih festivalih in filmskih tekmovanjih, med drugim z nagrado za medijsko pismenost na Dunaju, nagrado Projekt Evropa na Dunaju, YOUK! v Welsu, K3 filmskim festivalom v Beljaku ali na Video in filmskih dnevih na Dunaju. Filmi so bili prikazani tudi mednarodno, na primer na filmskih festivalih Reel Women v Palm Springsu, Student World Impact v New Yorku ali na TalentCamp23 v Zürichu.

Zahvaljujoč festivalu Prvi poleti ima čezmejna izmenjava filma in filmske kulture na tromeji med Slovenijo, Italijo in Avstrijo velik potencial in veseli smo, da smo lahko del tega.

 

Hannes Rauchberger, Arnold Pöschl

Učitelj / mentor

Taubenglas (1).png

Taubenglas (Manoa Mersich, Lea Pernusch, Manuela Pernusch, Paul Pippan plus friends, 2023, 8')

Democrazia_02(1).png

Democracy (Nicolas Schurian, Sophie Lidner, Selina Riepl, Helena Gritzner, Isabel Müller, 2023, 3’)

Des letzle.png

A Dead Man´s Shirt (Anna Katherina Karner, Jana Kontriner, Lukas Erlacher, Stephan Kaschnig, Theo Steiner, 2023, 7’)

Visage Vivantes.png

Visages Vivantes (Victoria Joerl, Elisa Messner, Mariella Haller, 2023, 3’)

Man's World.png

Man´s World (Helena Ebner, Caja Pack, Emma Liebhart, 2023, 4’)

Die Perspektive (1).png

The Perspective (Andrea Petrovic, Inara Kropiunig, Maja Miskovic, Mara Ster, 2023, 6’)

bottom of page