top of page
Vrh
LOK-01.png
O festivalu

O FESTIVALU

Ustanovitelj Kinoateljeja, sociolog in filmski kritik Darko Bratina (1942-1997) je filmskemu, televizijskemu in video mediju pripisoval posebno spoznavno in sporočilno vlogo: menil je namreč, da gre za najboljše sredstvo za razumevanje družbe, zgodovine in kulture. Po njem poimenovana nagrada, izbira dela in avtorje, ki estetske vrednote dopolnjujejo s posebno pozornostjo do zgodovinskega in družbenega okolja ter se zavzemajo za medkulturno komunikacijo.

 

Danes zajema nagrada formo čezmejnega filmskega festivala, Poklon Viziji, ki se odvija v medregijskem prostoru med Slovenijo in Italijo in povezuje tako gledalce kot filmske inštitucije v 7 različnih mestih (Gorica, Nova Gorica, Ljubljana, Udine, Trst, Izola, Špeter), katerih razdalja merjena v kilometrih ni velika, njihova kulturna raznolikost pa izrazita in hkrati bogastvo našega čezmejnega prostora. V ospredje postavlja celotni opus izbranega cineasta, vsakoletnega prejemnika nagrade Darko Bratina. Pogovori z nagrajencem, projekcije filmov in strokovna delavnica - masterclass so organizirani v sodelovanju s partnerji iz posameznega mesta. Celoten program je dvojezičen (v italijanščini in slovenščini), z izjemo strokovne delavnice - masterclassa, ki poteka v angleškem jeziku.
 

Festivalu prinaša svežino novo zasnovani program Prvi Poleti, ki želi delovati kot platforma za raziskovanje novih filmski govoric.

V spremljevalnem programu Nagrada skozi čas, sledimo svežim produkcijam prejemnikov nagrade Darko Bratina iz preteklih let oz. ponovno postavimo na ogled njihove brezčasne mojstrovine. 

DARKO BRATINA

Rodil  se je v Gorici 30. marca 1942. Obiskoval je slovensko osnovno in srednjo šolo, nato se je vpisal na znanstveni licej Duca degli Abruzzi v Gorici. Maturiral je leta 1961 in se nato vpisal na fakulteto za inženirstvo v Trstu. Kmalu pa se je začel zanimati za sociologijo in ko je izvedel za novo fakulteto za sociologijo, ustanovljeno leta 1962 v Trentu, je zapustil študij inženirstva in se vpisal na sociologijo, ko fakulteta še ni bila priznana.

Leta 1972 je postal profesor ekonomske sociologije na fakulteti za politične vede v Trstu; v Gorico se je preselil leta 1976 in dve leti kasneje je začel poučevati v Trstu spolšno sociologijo. Univerzitetno kariero je nadaljeval do leta 1992, in sicer tako, da je od leta 1990 poučeval še sociologijo etničnih odnosov na fakulteti za meddržavne in diplomatske vede v Gorici, ki je bila ustanovljena isto leto.

Med njegovimi najpomembnejšimi zanimanji je bil film, za katerega se je začel zanimati že kot mladenič in nadaljeval celo življenje.V Gorici je leta 1977 ustanovil filmski krožek Kinoatelje. Bil je pobudnik slovenskega fima v Italiji in organiziaral prvo retrospektivo slovenskega filma nasploh. Iz te pobude je nastal Film Video Monitor, letna revija slovenskega filma, televizije in videa.

Bratina je bil zelo aktiven tudi v slovenski manjšini: od leta 1976 je sodeloval na SLORI-ju (Slovenski raziskovalni inštitut) in od 1982 do leta 1992 je bil ravnatelj te ustanove. Deloval je pri Slovenski kulturno-gospodarski zvezi (SKGZ) in bil član njenega glavnega odbora.

Leta 1992 je bil izvoljen za senatorja na listi PDS (Demokratična stranka levice) v goriškem okrožju in postal tako prvi slovenski goriški senator. Bil je ponovno izvoljen leta 1994 na listi Progresistov in leta 1996 na listi Oljke. Med raznimi parlamentarnimi funkcijami, ki jih je vršil, je bil član zunanje politične komisije v senatu, član italijanske delegacije pri Svetu Evrope, član italijanske delegacije pri WEU in od 28. novembra 1996 predsednik italijanske delegacije pri CEI.

Umrl je v vasi Obernai pri Strasburgu dne 23. septembra 1997.

Majda Bratina

Tekst vzet iz knjige Darko Bratina: progetto dialogo /projekt za dialog, uredila Giuliana Iaschi in Romano Vecchiet, Istituto Gramsci del Friuli-Venezia Giulia, 2004

NAGRAJENCI

2023 Stefan Komandarev, režiser

2022 Helke Misselwitz, režiserka

2021 Peter Zeitlinger, direktor fotografije

2020 Srdan Golubović, režiser

2019 Kim Longinotto, režiserka

2018 Peter Mettler, režiser

2017 Mario Brenta, režiser
2016 Dalibor Matanić, režiser
2015 Villi Hermann, režiser in producent
2014 Laila Pakalnina, režiserka
2013  Ruth Beckermann, režiser
2012  Karpo Godina, filmski ustvarjalec
2011  Franco Giraldi, režiser
2010  Miroslav Janek, filmski ustvarjalec
2009  Harutyun Khachatryan, režiser in producent
2008  Petra Seliškar, režiserka in producentka
2007  Adela Peeva, režiserka in producentka
2006  Želimir Žilnik, režiser
2005  Edi Šelhaus, fotograf in fotoreporter
2004  Demetrio Volcic, televizijski novinar in avtor reportaž
2003  Aljoša Žerjal, tržaški cineast
2001 Jan Cvitkovič, režiser
2000  Srdjan Vuletić, režiser
1999  Maja Weiss, režiser

EKIPA

Mateja Zorn, vodja festivala
Karin Kocijančič, vodja pisarne
Patricija Maličev, programska selektorica

Cristina Battocletti, programska sodelavka

Dimiter Kenarov, programski sodelavec

Nadina Štefančič, koordinatorka programa in vodja stikov z javnostmi (Slovenija)

Emanuela Masseria, vodja stikov z javnostmi (Italija)
Mateja Sulič, koordinatorka promocije in izvršna producentka

Robert Drekonja, vodja lokacij

Maja Žiberna, koordinatorka skupnosti
Sara Brollo, programska sodelavka
Sandra Jovanovska, selektorica Prvih Poletov

Una Savić, Ana Logar, Karin Likar: programske sodelavke Prvih Poletov iz Akademije
umetnosti UNG
Giulia Zeno, Antonio Dagostin: programska sodelavca Prvih Poletov z DAMSa
Anka Štular, oblikovanje celostne grafične podobe
Vida Rucli, oblikovanje kataloga
Martina Humar, prevajanje in arhiviranje
Urban Košir, Peter Persoglia, AV dokumentarista in vodja tehnike
Jakob Koncut, Saša Mrak, fotografa
Aljaž Škrlep, oblikovalec spletne strani
Jakob Koncut, oblikovalec skulpture za nagrado Darko Bratina

PARTNERJI

PRODUCENT:

logo_ka_nero.jpg
Darko Bratina
Nagrajenci
Ekipa
Partnerji
GO2025-OP-Logo-Solid-Black-k-Web.png

S FINANČNO PODPORO:

Financerji2023.png
bottom of page