top of page
LOK-01.png

1. 2. 2021

TRIESTE FILM FESTIVAL

Zaključila se je 32. edicija 𝘁𝗿𝘇̌𝗮𝘀̌𝗸𝗲𝗴𝗮 𝗳𝗶𝗹𝗺𝘀𝗸𝗲𝗴𝗮 𝗳𝗲𝘀𝘁𝗶𝘃𝗮𝗹𝗮, na kateri je film Otac / Father režiserja 𝗦𝗿𝗱𝗮𝗻𝗮 𝗚𝗼𝗹𝘂𝗯𝗼𝘃𝗶𝗰́𝗮 prejel kar dve nagradi. Čestitke! Film je domov odnesel nagrado občinstva za najboljši celovečerec in nagrado Srednjeevropske pobude (Central European Initiative), katera nagrajuje filme, ki najbolje odražajo današnjo realnost in medkulturni dialog.

Oče-Father_Film_Still_7-IMG_1405-Small.

6. 10. 2020

PODELITEV NAGRADE

DARKO BRATINA

V torek, 6. 10. 2020, smo ob 19.30 v Kulturnem domu Nova Gorica podelili nagrado Darko Bratina srbskemu režiserju Srdanu Goluboviću.

Srdan Golubović v svojih filmih portretira resničnost posttranzicijske srbske, pravzaprav katerekoli, družbe in z zdaj že prepoznavno filmsko naracijo niza zgodbe o moči skorumpiranih politično-ekonomskih sistemov, ki za seboj puščajo pokopališča ne samo usod posameznikov, temveč tudi idealov. S svojo specifično filmsko govorico upoštevajoč zgodovinske in družbene posebnosti razkriva, kako se na skrajnem robu globalnega konteksta sodobnega življenja soočamo s tveganji neprimerljivih, kataklizmičnih razsežnosti, ki izhajajo iz križanja parcialnih in enostranskih ciljev posameznika in skupnosti.

Na podelitvi sta bila prisotna tudi predstavnika obeh goriških občin, župan Mestne občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič in načelnik za kulturo Občine Gorica Fabrizio Oreti, ki sta prepoznala pomembnost in vizijo našega festivala ter delovanje Kinoateljeja in to izpostavila v pozdravnem govoru.

6. 10. 2020

MASTERCLASS

Program mojstrske delavnice je potekal v dveh delih; v prvem smo se osredotočili na proces ustvarjanja filmov, avtorjevo izbrušeno filmsko govorico in poetiko. V drugem delu pa o njegovem opusu in načinu delovanja ter se preizpraševali skozi perspektivo sociološke imaginacije in Golubovića spoznavali v vlogi intelektualca, ki natančno detektira nevralgične točke družbe v kateri živimo. V dialog z nagrajencem sta mestoma vstopala producent in filmski kritik Boris T. Matič in publicistka ter festivalska selektorka Patricija Maličev.

Srdan Golubović v svojih filmih portretira resničnost posttranzicijske srbske, pravzaprav katerekoli, družbe in z zdaj že prepoznavno filmsko naracijo niza zgodbe o moči skorumpiranih politično-ekonomskih sistemov, ki za seboj puščajo pokopališča ne samo usod posameznikov, temveč tudi idealov. S svojo specifično filmsko govorico upoštevajoč zgodovinske in družbene posebnosti razkriva, kako se na skrajnem robu globalnega konteksta sodobnega življenja soočamo s tveganji neprimerljivih, kataklizmičnih razsežnosti, ki izhajajo iz križanja parcialnih in enostranskih ciljev posameznika in skupnosti.

5. 10. 2020

FIRST CROSSINGS NAGRADE

Program sekcije First Crossings se je zaključil!

Žirija je kot zmagovalni kratki film izbrala At the other end of the table, francoske režiserke Lise Rémon.

Motivacija: At the other end of the table je grafično konstruirana miniatura o komunikaciji, ostro natančna in relevantna za sedanji čas. Ta majceni animirani film, s skiciranimi linijami in preprosto a iznajdljivo mizansceno, ponuja velikansko in kompleksno refleksijo o poslušanju in slišanju, skozi zaslone ali preko mize, o potrebi in želji po kršenju kod različnih valovnih dolžin – o človeških odnosih in o pomenu tega, da smo skupaj – sedaj.

Posebne omembe žirije:

Prva posebna omemba gre večplastnemu fiktivnemu filmu Dramatic relationships, Dustina Guya Defe, za njegov natančen režijski koncept in učinkovito uporabo komedije za izpostavitev pomembnega političnega sporočila.

Druga posebna omemba gre poetični etnološki dokumentaciji specifičnega, a vendar tudi univerzalnega prostora in časa, filmu Then comes the evening, Maje Novaković.

Nenazadnje pa gre posebna omemba tudi minimalističnemu eksperimentalnemu filmu-poeziji Fish, Filipa Bojarskega, in njegovemu strašljivemu ulove realnega in metafizičnega.

 

Občinstvo pa je nagrado podelilo videospotu Neli Maraž, No Walk No Talk.

Čestitamo!

6. 10. 2020

PODELITEV NAGRADE DARKO BRATINA

Svečana podelitev nagrade Darko Bratina bo potekala v torek, 6. oktobra, ob 19.30 v Kulturnem domu Nova Gorica s slovensko predpremiero zadnjega nagrajenčevega filma Oče (Otac, 2020). Čez dan pa bo zaživel tradicionalni masterclass, ki ga bo vodil Srdan Golubović.

Podpis.jpg
firstcrossings_2020_png_edited.jpg

2. 10. - 4.10. 2020

PRVI POLETI

Prvi del letošnjega festivala bo v znamenju Prvih Poletov, platforme za razvijanje novih filmskih govoric, ki se bodo med koncem tedna odvijali na Mostovni v Novi Gorici. V petek, 2. oktobra, ob 16.00 bomo otvorili razstavo Prostori v prostoru, študentov Akademije za umetnost Univerze v Novi Gorici, ob 19.30 pa ne gre zamuditi Praznovanje 100. obletnice filma Kabinet dr. KaligarijaKratki filmi in glasbeni videospoti se bodo potegovali za nagrado strokovne žirije, katere dobitniki bodo znani v nedeljo, 4. oktobra, pred tem pa se nam lahko pridružite na družinskem filmskem popoldnevu.

27. 9. 2020

KATALOG

Na spodnji povezavi si lahko ogledate in preberete katalog letošnje edicije festivala Poklon viziji 2020!

Članke so prispevali: novinarka in pisateljica Cristina Battocletti, publicistka Patricija Maličev, novinar Niccola Falcinella, vodja festivala Mateja Zorn ter ekipa programske sekcije First Crossings: Sandra Jovanovska, Dora Ciccone in Aljaž Škrlep.

>>https://drive.google.com/file/d/1DYlQVOsMs7lox3l3J8N8j26XtcZZOv5E/view?usp=sharing

KATALOG.jpg
1x1_logo.jpg

25. 9. 2020

BLIŽA SE ...

Čez točno en teden se začenja 20. edicija čezmejnega filmskega festivala 𝗣𝗼𝗸𝗹𝗼𝗻 𝘃𝗶𝘇𝗶𝗷𝗶 / 𝗢𝗺𝗮𝗴𝗴𝗶𝗼 𝗮 𝘂𝗻𝗮 𝘃𝗶𝘀𝗶𝗼𝗻𝗲 v organizaciji goriškega 𝗞𝗶𝗻𝗼𝗮𝘁𝗲𝗹𝗷𝗲𝗷𝗮 in številnih partnerjev. Filmska karavana bo svoje popotovanje začela v Novi Gorici, kjer se bo čez vikend na 𝗠𝗼𝘀𝘁𝗼𝘃𝗻𝗮 odvijalo dogajanje 𝗣𝗿𝘃𝗶𝗵 𝗣𝗼𝗹𝗲𝘁𝗼𝘃, platforme za razvijanje novih filmskih govoric. V ponedeljek, 𝟱. 𝟭𝟬., nas v goriški 𝗛𝗶𝘀̌𝗶 𝗳𝗶𝗹𝗺𝗮 čaka zanimiv strokovni seminar ter projekciji dveh filmov 𝗦𝗿𝗱𝗮𝗻𝗮 𝗚𝗼𝗹𝘂𝗯𝗼𝘃𝗶𝗰́𝗮, letošnjega prejemnika 𝗻𝗮𝗴𝗿𝗮𝗱𝗲 𝗗𝗮𝗿𝗸𝗼 𝗕𝗿𝗮𝘁𝗶𝗻𝗮. V torek, 𝟲. 𝟭𝟬., pa se selimo ponovno na slovensko stran, kjer se bo v 𝗞𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗻𝗶 𝗱𝗼𝗺 𝗡𝗼𝘃𝗮 𝗚𝗼𝗿𝗶𝗰𝗮 odvil 𝗺𝗮𝘀𝘁𝗲𝗿𝗰𝗹𝗮𝘀𝘀 z letošnjim nagrajencem, 𝘀𝘃𝗲𝗰̌𝗮𝗻𝗮 𝗽𝗼𝗱𝗲𝗹𝗶𝘁𝗲𝘃 nagrade Darko Bratina 2020 ter 𝘀𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝘀𝗸𝗮 𝗽𝗿𝗲𝗱𝗽𝗿𝗲𝗺𝗶𝗲𝗿𝗮 nagrajenčevega zadnjega filma 𝗢𝗰̌𝗲.

7. 9. 2020

IŠCEMO

PROSTOVOLJCE!

Iščemo prostovoljce, ki bi sodelovali pri izvedbi filmskega festivala Poklon viziji. Odvijal se bo med 2 in 10 oktobrom 2020 v Gorici in Novi Gorici, Ljubljani, Izoli, Trstu, Špetru ter Vidmu. Pisana mlada festivalska ekipa si želi v svoje vrste povabiti še druge mlade zagnane člane, željne novih izkušenj na področju filma in izvedbe filmskega festivala, zato odpiramo poziv za prostovoljce.

Za več informacij kliknite tukaj.

PoklonViziji2019_10142019_dan2_31_edited

2. 8. 2020

LETNI KINO

SILVANA FURLANA

Festival Poklon viziji bo v sodelovanju s filmskim festivalom Kino Otok 2. avgusta na Letnem kinu Silvana Furlana v Novi Gorici priredil slovensko premiero družinskega filma Črte v pesku (2019). Film, nabit z iskrenostjo, v katerem nas odprte glave otrok popeljejo skozi zgodovino Iraka. Vabljeni!

 

Nedelja, 2. 8. 2020, ob 21.00

 

Črte v pesku, zgodba o zgodovini

Francis Alÿs

Irak, 2019, 61'

Francis Alÿs zadnjih dvajset let pripravlja številne projekte v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi po vsem svetu. Z otroki iz gorske vasice blizu Mosula uprizorijo stoletje iraške zgodovine od tajnega sporazuma iz leta 1916 do obdobja terorja, ki ga je leta 2016 vzpostavila Islamska država. Otroci zasedejo zgodovinske vloge in s skromnimi rekviziti pričarajo zgodbo o zgodovini, s spoznavanjem preteklosti pa začenjajo lažje razumeti lastno sedanjost.

 

Slovensko premiero filma smo pripravili v sodelovanju s festivaloma Kino Otok in Poklon viziji.

 

Gostja: Tanja Hladnik, vodja festivala Kino Otok

17. 6. 2020

SRDAN

GOLU

BOVIC

Srdan_Golubović.jpg

Na današnji novinarski konferenci smo razglasili prejemnika nagrade Darko Bratina 2020, ki jo letos Kinoatelje podeljuje že enaindvajsetič zapored in v fokus postavlja dosedanji opus igranih filmov srbskega režiserja Srdana Golubovića. Golubović v svojih delih z dosledno senzibilnostjo portretira življenje posttranzicijske družbe in z brezkompromisno naracijo razkrije moč skorumpiranih politično-ekonomskih sistemov, ki za seboj puščajo pokopališča ne samo usod posameznikov temveč tudi idealov. Predstavili smo tudi vizijo letošnjega čezmejnega filmskega festivala Poklon viziji, ki se bo odvijal od 2. do 10. oktobra 2020.

>> sporočilo za medije

novinarska konferenca Poklon viziji 17.6

12. 5. - 1. 8. 2020

PRVI POLETI OPEN CALL

Dragi prijatelji čezmejnega filmskega festivala Poklon viziji!

Z veseljem sporočamo, da je čezmejni filmski festival Poklon viziji odprl razpis za prijavo kratkih filmov na programski sklop Prvi Poleti.

Kinoateljejev čezmejni filmski festival Poklon viziji bo tudi letošnjo 21. edicijo, ki bo potekala med 2. in 10. oktobrom 2020, obogatil s tridnevnim programom Prvih Poletov / Primi Voli / First Crossings, ki se bo odvijal med 2. in 4. oktobrom 2020 v medmestnem prostoru med Novo Gorico in Gorico. Organizatorji si festival želimo izpeljati neglede na okoliščine in pravila organiziranja dogodkov v jeseni, zato se med drugim pripravljamo tudi na možnost, da festival delno prenesemo v digitalno obliko.

Srž programa Prvih Poletov, namenjenega iskanju novih filmskih govoric, bodo tvorili kratki filmi obetavnih in inovativnih avtorjev, ki si v iskanju svojega pečata v svetu filma drznejo biti svobodni in eksperimentalni. V letošnji ediciji se bomo posvečali predvsem zvoku in glasbi v filmu, zato je letošnji razpis za prijave kratkih filmov nekoliko razširjen, saj želimo k sodelovanju povabiti tudi glasbenike. 12. maja smo odprli mednarodni poziv, na katerega želimo, da svoja dela prijavijo avtorji, ki se spopadajo s temo meje in možnostmi njenega preseganja, tako na avdio-vizualnem kot tudi glasbenem področju. Poleg tega, da programski sklop Prvih Poletov želi ponuditi možnost mladim, istočasno želi še dodatno podpreti domače umetnike, saj slovenskim in italijanskim ustvarjalcem ni potrebo plačati prijavnine del.

Za prijavo del sledite navodilom na tej povezavi.

V zadnjem delu meseca maja načrtujemo novinarsko konferenco, na kateri bomo razglasili letošnjega prejemnika nagrade Darko Bratina.

OPEN CALL-firstcrossings.gif

2. - 10. 10. 2020

21. EDICIJA FESTIVALA

POKLON VIZIJI

Sporočamo vam, da bomo aktualnega prejemnika nagrade Darko Bratina razglasili v začetku junija, že sedaj pa si lahko rezervirate jesenske datume letošnje edicije festovala Poklon viziji, ki se bo odvijal od 2. do 10. oktobra 2020. Medtem si na MMC v oddaji Osmi dan lahko ogledate pogovor z lanskoletno festivalsko gostjo, fotografinjo Letizio Battaglia, na tej povezavi.

 

V branje priporočamo tudi reportažo Patricije Maličev v Sobotni prilogi Kako živijo v času koronavirusa, v katerem se iz Toronta oglaša tudi prijatelj festivala Poklon viziji, režiser Peter Mettler. Članek je dostopen na tej povezavi.

27. 4. - 3. 5. 2020

CLOVEK ZA FILM: KARPO GODINA

Te dni se kar vrstijo zanimive spletne vsebine. Tokrat so na spletu na voljo  filmi gosta čezmejnega  filmskega festivala 𝘗𝘰𝘬𝘭𝘰𝘯 𝘷𝘪𝘻𝘪𝘫𝘪 in prejemnika  nagrade Darko Bratina leta 2012 𝗞𝗮𝗿𝗽𝗮 𝗚𝗼𝗱𝗶𝗻𝗲. Filmi so na ogled do 3. maja. Vabljeni k ogledu.

>> Facebook link

17. 4. - 2. 5. 2020

SPLETNA RETROSPEKTIVA FILMOV PETRA METTLERJA

Se še spomnite gosta in prejemnika nagrade Darko Bratina leta 2018 Petra Mettlerja? Za vse, ki si na naši pretekli ediciji festivala Poklon viziji niste uspeli pogledati vse njegove filme, prihaja dobra novica. Prav v teh dneh je v sklopu mednarodnega filmskega festivala Visions du Réel, ki se letos zaradi koronavirusa odvija na spletu, na voljo retrospektiva del kanadsko-švicarskega režiserja. Več informacij na tej povezavi.

30. 11. 2019

INTERVJU

Na spodnji povezavi si lahko preberete intervjuja z letošnjo dobitnico nagrade Darko Bratina, Kim Longinotto, ter fotografinjo Letizio Battaglia, gostjo našega festivala, ki sta bila objavljena v Sobotni prilogi časopisa Delo.

Z njima se je pogovarjala programska selektorica festivala Patricija Maličev.

Veselo branje!

>> Intervju s Kim Longinotto

>> Intervju z Letizio Battaglia

9. 11. 2019

KATALOG

Na spodnji povezavi si lahko ogledate in preberete katalog letošnje edicije festivala Poklon viziji 2019!

Članke so prispevali: novinarka in pisateljica Cristina Battocletti, jamatologinja Marta Fanasca, publicistka Patricija Maličev, novinar Niccola Falcinella, dr. Mojca Pajnik, vodja festivala Mateja Zorn ter ekipa programske sekcije First Crossings.

>> https://www.kinoatelje.it/aktualno/2019110714152131/katalog_festivala_poklon_viziji_2019/

9. 11. 2019

UMETNI RAJ

Na spodnji povezavi si lahko ogledate oddajo Umetni raj (RTV Slovenija), ki je bila v celoti posvečena festivalu Poklon viziji /Omaggio a una visione in dobitnici nagrade Darko Bratina, Kim Longinotto, ter fotografinji Letizii Battaglia!

Avtorica oddaje: Zemira A. Pečovnik

Režiser: Slavko Hren

>> https://4d.rtvslo.si/arhiv/umetni-raj/174648666?fbclid=IwAR0Ay5raENAR2OvPSxNm_26vAvSOVHs7QgGfUPaC78_QGtyglYxlIMlyp_A

16. 10. 2019

NAGRADI

FIRST

CROSSINGS

V sklopu sekcije First Crossings smo danes podelili nagrado občinstva, ki jo je prejel francoski režiser Ismaël Joffroy Chandoutis za svoj film Swatted (2018) ter nagrado žirije, ki je šla v roke slovenskega režiserja Petra Cerovška za film Fundamenti (2018).

Čestitamo obema avtorjema!

PoklonViziji2019_10162019_masterclass_25

8. 10. 2019

FESTIVALSKI

NAPOVEDNIK

Avtor: Urban Košir

7. 10. 2019

OTVORITEV

RAZSTAVE

Otvoritev razstave Letizie Battaglia in Roberta Timperija Mafija, bolečina, ljubezen - Shooting the Mafia v Galeriji Fotografiji v Ljubljani:

24. 8. 2019

K  I  N  O

TEČNIK

V novem Kinotečniku tudi članek o Kim Longinotto, z naslovom Kim Longinotto - sinonim upora, ki ga je napisala festivalska programska sodelavka Patricija Maličev!

»[...] Režiserkin zaščitni znak je prepoznavno neposreden in diskreten, nevsiljivo sočuten, a hkrati politično ozaveščen pristop do tem in osrednjih junakinj/junakov, sama pa se iz naracije vsakokrat popolnoma izvzame, zato ni slišati ne njenih vprašanj ali komentarjev ne dodatne naracije v offu. [...]«

Članek si lahko v celoti preberete na tej povezavi na 15. strani!

10. 6. 2019

KIM1.jpg
KIM-ime-01.png

Danes smo na novinarski konferenci razglasili prejemnico nagrade Darko Bratina 2019, ki jo letos podeljuje Kinoatelje že dvajsetič zapored in bo v fokusu postavila bogat opus britanske dokumentaristke, cineastke Kim Longinotto, ki na neposreden in diskreten, nevsiljiv, sočuten, a obenem politično ozaveščen način izpostavlja vlogo ženske v sodobni družbi.

>> Medijsko sporočilo

K  I  N  O

28. 5. 2019

O T O K

Letos praznuje Kino Otok – partnerski festival Kinoateljejevega Poklona viziji – 15. obletnico delovanja!

Festival se bo letos v Izoli odvijal med 5. in 9. junijem, v petek, 7. junija, ob 13.00 pa si boste lahko ogledali tudi najnovejši film dobitnika nagrade Darko Bratina 2017 Maria Brente in sorežiserke Karine de Villers – Režeči maček (Il sorriso del gatto, Italija, 2018, 61').

14. 5. 2019

FIRST CROSSINGS

Festivalu Poklon viziji svežino prinaša novo izoblikovan programski sklop First Crossings, ki želi delovati tudi kot platforma kratkih filmov za raziskovanje novih filmskih govoric.

Odprli smo tudi OPEN CALL, kjer sprejemamo vaše kratke filme!

FilmFreeWay/First Crossings

bottom of page