Igrati se z zvokom / Giocare con in suono

delavnica uglasbitve kratkega filma / laboratorio di sonorizzazione di un film

delavnica/laboratorio: sobota/sabato, 3. 10., od/dalle 10.00 do/alle 16.00
nastop v živo: nedelja/domenica, 4. 10., ob/alle 17.30

Letošnja edicija programskega sklopa Prvi Poleti, ki se razvija znotraj festivala Poklon viziji, je usmerjena v glasbo, zvok, zvočno kuliso filma. Ravno ta je tista, ki ostaja velikokrat zapostavljena, skrivajoča se za primarnim aspektom filma, ki naj bi bila gibljiva podoba. A vendar: zamislite si svoj najljubši film – brez zvoka, brez glasbe. Si ga sploh lahko? Vsaka sprememba filmske glasbe popolnoma spremeni podobo filma; ne samo glasbe – sprememba zvokov, šumov, dodajanje dihov in hrupa lahko komično situacijo sprevrže v pravcato nočno moro.

Na naši delavnici uglasbitve kratkega filma bomo pozornost posvečali ravno tej točki – moči zvoka in glasbe, ki jo imata pri ustvarjanju celostne filmske podobe. Uglasbili bomo kratki film tržaškega amaterskega filmskega ustvarjalca Aljoše Žerjala, z naslovom ''La strada del sole/Sončna pot'' (1973, 9'08''), ki je del Kinoateljejevega arhiva. Delavnico bo – ob pomoči glasbenih navdušencev Dore Ciccone in Aljaža Škrlepa – vodil glasbenik, tolkalist Žiga Ipavec, ki bo udeležence vodil po poti stvaritve glasbene podlage. Skupaj z udeleženci bo premislil različne možnosti uglasbitve in skupaj bodo poskušali izbrati tisto pravo, ki bo najbolj izpostavila njihovo skupno interpretacijo tega kratkega filma.

Delavnica bo potekala v soboto, 3. oktobra, od 10.00 naprej v klubu Mostovna v Novi Gorici. V nedeljo ob 17.30 pa bomo na isti lokaciji rezultat delavnice predstavili na festivalu v živo!

Delavnica je primerna za mladostnike, starejše od 8 let, in bo potekala tako v slovenščini kot tudi v italijanščini.

Priporočeno je, da udeleženci s seboj prinesejo tudi svoje glasbilo in malico!

Prijave sprejemamo do 2. oktobra, in sicer na spletnem naslovu: nagrada.darko.bratina@gmail.com

Biografija mentorja:

Žiga Ipavec (1993) je glasbenik, bobnar in tolkalist iz Šempetra pri Gorici. Je član glasbenih skupin, kot so Koromač, Nesesari Kakalulu, Kavasutra, precejšen del svojega ustvarjalnega časa pa posveča svobodno improvizirani glasbi. Ukvarja pa se tudi s filmom: za filma Tišina in Camera obscura režiserja Mateja Okrogliča je komponiral in skupaj z drugimi glasbeniki tudi izvedel in posnel glasbeno zvočno podlago, pri filmu Graditelj istega režiserja pa je sodeloval pri snemanju folly efektov.

  • Facebook
  • YouTube

Copyright © 2020

Filmski festival Poklon viziji | Kinoatelje, Gorizia

info@kinoatelje.it