top of page

MASTERCLASS

Sreda, 16. 10. 2019 od 9.00 do 17.30 v Hiši filma v Gorici
Kim1.jpg

Masterclass/mojstrsko delavnico na festivalu Poklon viziji /Omaggio a una visione 2019 bo vodila letošnja prejemnica nagrade Darko Bratina, britanska režiserka Kim Longinotto.

Filmi Kim Longinotto so, z eno besedo, neustrašni. Ves njen opus raziskuje življenja žensk in njihov boj za avtonomijo, človekove pravice in to v okviru zelo različnih transnacionalnih kulturnih okolij. To počne na način, ki je del tradicije observacijske dokumentaristike, vizualne antropologije in globoko empatičnih feniminističnih filmov. Njena interakcija s subjektom, ki ga obravnava, je brezbesedna, intenzivna in močna – samo tako namreč lahko s pomočjo kamere verodostojno predstavi vse kontradikcije na različnih ravneh življenj svojih protagonistk, tako v političnih kot družbenih kontekstih. Na masterclassu bo govora o tem, kako skozi film vstopa v svet zlorabljenih žensk, kako medij filma postane oblika pričevanja tu in zdaj, zakaj je bolje posneti manj kot več, zakaj je statičnost kamere pri njenem načinu dela ključna, kaj se zgodi, ko meter pred objektivom njene kamere v Keniji obrežejo spolovilo deklici in se kot režiserka znajde pred nerešljivo moralno dilemo - snemati ali ne, intervenirati? So vprašanja preden vključi kamero, in to ne samo tehnične narave, enaka tistim, ki jo prevevajo, ko jo izključi?

Program:
 
Ogledali si bomo izbrane izseke iz avtoričinih filmov (Salma, Sisters in Law, Dream Girls,  Pink Saris, Love Is All) in izbrane filme v celoti (Pride of Place, Rough Aunties in The Day I Will Never Forget).

9.30

Uvodni pozdrav
 

10.00

Pride of Place, (Mesto časti) režija K. Longinotto in Dorothea Gazidis, 1976, 59’
 

11.45

Rough Aunties (Nevarne tete), režija K. Longinotto 2010, 103’ 
 

13.30–14.30

Premor za kosilo

14.45

The Day I Will Never Forget (Dan, ki ga ne bom nikoli pozabila), režija K. Longinotto, 2002, 90’


16.15 – 17.30

Filmi Kim Longinotto in osvobajanje žensk

pogovor avtorice s publicistko Patricijo Maličev ter s posebno gostjo dr. Mojco Pajnik, znanstveno svetnico na Mirovnem inštitutu in izredno profesorico na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Dogodek je del programa Teden Univerze v Novi Gorici in nastaja v sodelovanju z Akademijo Umetnosti Univerze v Novi Gorici. Partnerji masterklasa so tudi Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem ter Mirovnim Inštututom.

bottom of page