top of page
LOK-01.png

NAGRADE IN ŽIRIJA

Kinoatelje bo letos že štiriindvajsetič zapored podelil nagrado Darko Bratina, s katero v ospredje postavlja filmske avtorice in avtorje, ki s svojimi angažiranimi kinematografijami občinstvu ponudijo priložnost za poglobljen razmislek o pogosto zapostavljenih vprašanjih sodobne družbe in pričajo o transformativni, humanistični in poetični moči filmskih podob.

Stephan-Komandarev.jpg

Stefan Komandarev, Bolgarija

Nagrada Darko Bratina. Poklon viziji 2023

 

Motivacija

Kinoatelje podeljuje nagrado Darko Bratina 2023 bolgarskemu režiserju Stefanu Komandarevu za njegov poglobljen filmski opus dokumentarnih in igranih filmov, ki je v preteklih treh desetletjih s prepoznavno naracijo kritičnega premišljevalca sodobnosti zaznamoval ne samo bolgarsko, temveč tudi evropsko kinematografijo.

 

V vlogi kronista družbeno-političnih razmer delavskega razreda Komandarev filma ne izrablja le kot sredstva za kritiko strukture moči in protesta v interesu družbene reforme, temveč s filmskim jezikom socialnega realizma vztrajno premišljuje o državi na večnem razpotju, ki je polna kontradikcij in boleče preteklosti. Gledalca prisili, da se sprašuje o pomenu ideologije in veroizpovedi, državnih in etničnih meja, o socialnih neravnovesjih ter politični korupciji. Socialno pravičnost namreč režiser razume kot ključno za prehod v družbo, v kateri sta enakopravnost in solidarnost temeljni vrednoti, dostojanstvo posameznika pa neodtujljivo.

Tekmovalni program – Prvi Poleti

Nagrada občinstva

 

Na Festivalu se podeli tudi nagrada za najboljši kratki film po izboru občinstva. V ožjem izboru se bo zvrstilo pet kratkometražnih filmov. Prikazani bodo v novogoriški galeriji Tir v ponedeljek, 16. oktobra 2023. 

Nagrada žirije

 

Najboljši kratki filmi po izboru selektorice Sandre Jovanovske se potegujejo za nagrado mednarodne žirije. Izbirala je izmed 150 prijavljenimi kratkimi filmi za glavni tekmovalni program. Prikazani bodo na dveh festivalskih prizoriščih, v Kinemaxu v Gorici ter Kulturnem domu Nova Gorica. Najboljši kratki film po oceni komisije bo postal prejemnik denarne nagrade v znesku 500 evrov.

Mednarodna žirija

tatevik foto.png
Tatevik Manoukyan

Tatevik Manoukyan je trenutno vodja mednarodnega oddelka pri Združenju filmskih ustvarjalcev Armenije. V preteklosti je bila višja strokovna delavka na mednarodnem oddelku pri Vivaro Media ter vodja programov in produkcije pri Creative Armenia. Bila je vodja mednarodnega oddelka in producentka na filmskem festivalu Golden Apricot v Erevanu in vodja oddelka za filme in sinhronizacijo javne televizijske hiše Armenije. Kot producentka je sodelovala tudi pri filmih, kot so Endless Escape, Eternal Return, I Am Not Alone, Children Of War, Deadlock in drugi. Ima magisterij iz mednarodnega prava/mednarodnih odnosov na Univerzi v Erevanu.

Fritz-Hock_Stefano-Lunardi_square-2.jpg
Fritz Hock

Fritz Hock je ustanovitelj in direktor filmskega festivala K3 v Beljaku v Avstriji, ki se osredotoča na obmejne regije Furlanije-Julijske krajine, Slovenije in Koroške. Obenem vodi art kino v Beljaku in pripravlja tamkajšnji letni kino.

steven_stergar.jpg
Steven Stergar

Steven Stergar je doktorski kandidat filmskih in medijskih študij na Univerzi v Vidmu. Raziskovalno se osredotoča na zgodovino italijanskega filma in globalni pogled na nastanek filmske kulture. Svoje delo predstavlja na mednarodnih konferencah ter objavlja članke in eseje v strokovnih publikacijah. Od leta 2019 sodeluje s festivalom Nagrada Sergio Amidei, pri katerem je član znanstvenega odbora in kustos dveh sekcij. Prva je Sguardi indipendenti, ki je posvečena neodvisni italijanski kinematografiji, druga pa Agorà. Slednja je bila nedavno zasnovana v sodelovanju s čezmejnim filmskim festivalom Poklon viziji v želji osvetliti skupne tematike, s katerimi se srečujejo italijanski in slovenski filmski ustvarjalci.

bottom of page