FILM ZA VSO DRUŽINO

Na sporedu:

Mostovna, Nova Gorica - 4. 10. 2020 ob 16.00

V tokratni festivalski ponudbi bodo zaživele Kinoateljejeve vzgojno-izobraževalne vsebine, s katerimi skozi medij filma h kritičnemu premisleku nagovarjamo celotno družino. Pripravili smo nedeljski filmski popoldan, v katerem se bomo prepustili čudovitim podobam igrano-dokumentarnega filma Črte v pesku, zgodba o zgodovini in protagonistom filma, otrokom iz vasice Mosul, ki nas bodo popeljali skozi zapleteno zgodovino Iraka. Učenje zgodovine je lahko tudi zanimiva izkušnja, film izzove mnoga družbeno angažirana vprašanja, o katerih bomo premišljevali v skupnem pogovoru z najmlajšimi.

Raziskovanje, kako zvok in glasba vplivata na naše dojemanje gibljivih podob, kako se učimo »gledati z ušesi«, pa je rdeča nit Kinaoteljejevega vzgojno-izobraževalnega programa Imaginarij filma ob zvoku, ki prinaša zanimive celoletne delavnice tudi za najmlajše. Nedeljski filmski popoldan bomo tako zaključili s performansom mladih udeležencev delavnice Igrati se z zvokom, kjer bodo uglasbili enega izmed kratkih filmov tržaškega amaterskega filmskega ustvarjalca Aljoše Žerjala in se pri tem poglobili v pomen, ki ga ima zvok pri celostni interpretaciji filmske umetnine. Ogledali si bomo tudi kratke animirane filme študentov Akademije za umetnost Univerze v Novi Gorici.

Vabljeni, da pridete skupaj s svojimi najdražjimi.

Kratki filmi v produkciji Akademije za umetnost Univerze v Novi Gorici

  1. Mačka in miška / Cat and mouse (3') - Jošt Šeško, Mateja Starič, Larisa Nagode, Žad Soklič, Anja Resman, Blaž Štolar, Amadeja Kirbiš, Matija Ternovec, Denis Perčič, Vid Cerjak, Anja Paternoster, Anja Zadnik, Antonella D'Amico, Onur Endurak

  2. Elsie (4’) - Larisa Nagode

  3. Puta in petelinček/Hen and rooster (3’) - Larisa Nagode, Anja Resman, Jošt Šeško, Žad Soklič, Amadeja Kirbiš, Matija Ternovec, Denis Perčič, Anja Paternoster, Vid Cerjak, Sara Krivec, Pietro Cromaz

  4. Pipi in popi (3’) - Katja Pivk 

  5. Bližje srečanje/Entcounter (2’) - Filip Bihar, Samo Bihar, Antonella D'Amico, Miha Oven, Anja Zadnik

  6. Žaba/Frog (1’) - Samo Bihar 

  7. Čas za večerjo/Dinner Time (1’) - Filip Bihar 

SHEEPS_REVOLUTION_300dpi.jpg

Črte v pesku, zgodba o zgodovini

Irak, 2019

režija: Francis Alÿs, Julien Devaux
scenarij: Francis Alÿs
fotografija: Julien Devaux, Ivan Boccara, Francis Alÿs
vizualni učinki: Kiri Films, Pepe Acosta
montaža: Julien Devaux
zvok: Felix Blume
igrajo: Mohamed, Ali, Demoa, Younis, Sa'ef, Amudi, Bachar
producent: Francis Alÿs
produkcija: Francis Alÿs studio
koprodukcija: Ruya Foundation
distribucija: Galerie Jan Mot

 

Francis Alÿs (1959) živi in dela v Ciudad de Méxicu. Svoja dela je razstavljal na samostojnih razstavah v muzejih po vsem svetu. Od leta 2016 je sodeloval pri vrsti projektov v Iraku, kot sta Hopscotch (2016), ki je nastal v sodelovanju z jezidskim begunskim taboriščem v Šariyi v Iraku, in Color Matching (2016), ki ga je posnel, ko je bil med obleganjem Mosula vključen v bataljon Pešmerg. Leta 2020 je film Črte v pesku premierno prikazal na festivalih, kot so Sundance, Rotterdam in Ficunam v Ciudad de Méxicu.

Francis Alÿs zadnjih dvajset let pripravlja številne projekte v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi po vsem svetu. Z otroki iz gorske vasice blizu Mosula uprizorijo stoletje iraške zgodovine od tajnega sporazuma iz leta 1916 do obdobja terorja, ki ga je leta 2016 vzpostavila Islamska država. Otroci zasedejo zgodovinske vloge in s skromnimi rekviziti pričarajo zgodbo o zgodovini, s spoznavanjem preteklosti pa začenjajo lažje razumevati lastno sedanjost.

V sodelovanju s festivalom Kino Otok.