top of page

KABINET

DR. KALIGARIJA

Das kabinet des dr. Caligari

(Weine, Nemčija,1920, 80')

Na sporedu:

Mostovna, Nova Gorica - 2. 10. 2020 ob 19.30

Praznovanje Prvih poletov ob 100. obletnici nemške ekspresionistične klasike, filma Kabinet dr. Kaligarija, bo obilno in v znamenju središčne teme letošnje festivalske edicije – teme zvoka. Dr. Kaligari je seveda nemi film – o katerem zvoku torej sploh govorimo? Zvoku same podobe, ki je že od vedno nekako tam? Morda ne tehnološko gledano, ontološko pa gotovo. Podoba je sama po sebi kričeča podoba, njenih krikov morda ne slišite, jih pa skoraj slišite. In temna, sprevržena ter bizarna podoba Dr. Kaligarija zahteva temno, sprevrženo in bizarno zvočno kuliso. Po drugi strani pa to praznovanje ne sili zgolj k odkrivanju tega, kar je v podobi skrito, temveč predvsem k preizpraševanju tega, kaj lahko jaz dodam k filmu in kako lahko – v tej dialektično-kontrapunktični igri – obogatim ta film in ga po svoje posodobim.

Ivan Antić, Jan Vysocky in Giorgio Pacorig bodo spregovorili o vsem tem in še marsičem drugem v uvodnem delu k dejanskemu »cine-koncertu«, sonorizaciji Dr. Kaligarija. Med razpravljanjem o človeškemu dojemanju in zaznavanju zvoka skozi zgodovino ter o tem, kako zvok uporabljati, umeščati, ga narediti efektivnega in afektivnega, se bo – upajmo – razvil dialog s publiko, ki se bo zavlekel tudi v dejanski »cine-koncert«. Publika ne bo zgolj gledala in poslušala, ampak bo tudi sama igrala in s tem soustvarjala skupno izkušnjo – pravcato participativno izkušnjo.

 

Med delavnico bomo morda izvedeli kakšno novo stvar o zvoku in pokukali v njegove skrivnosti. Kot pravi Kaligari: »Ich muss alles wissen … ich muss in sein Geheimnis dringen« oziroma »Vse moram vedeti. Vstopiti moram v njegovo skrivnost!«

bottom of page